66 dagar kvar till EU-valet

Textstorlek:

EU-valet närmar sig med stormsteg, än är det tid kvar, hög tid att adressera det! EU-valet infaller vart femte år, där du som EU-medborgare kan rösta om vem du vill ska representera dig i Europaparlamentet. Som studerande Social Sciences i Bryssel, så äter och andas jag politik och EU. Jag förstår att för människor som jag, och människor som har varit med i hela fadderullan om vad EU-valet är och hur det går till, så är det inget konstigt. Jag vet att det inte är så för alla och det kan finnas många frågetecken. Varför ska man rösta i EU-valet? Vem ska man rösta på? Vad är ens EU? Varför är vi med i EU? Hallå? 
Jag pratade med en av mina rumskompisar häromdagen, som även han är aktiv i politiken och som just nu jobbar på en kampanj att få fler ungdomar att rösta. Han berättade att t.ex i Belgien så har de obligatorisk valplikt, dvs att dyker man inte upp för att rösta så måste man betala böter. Trots att ett land som Belgien har denna valplikt, så är det inte hugget i sten att man faktiskt vet varför man röstar eller vem man ska rösta på. Det handlar om att läsa på, ta ställning och förstå att genom att man röstar så gör man skillnad. 
“Men Bryssel, det är ju så långt bort..”, såhär är det: Bryssel är inte längre bort än jag i Bryssel, och Bryssel är kul, kom och häng med mig i politikens Mekka! Jag förstår att EU ofta kan kännas långt borta, men det är närmare än man kan tro! EU är överallt, allt från din skolgång till den där tröjan du köpte online. 
Det många ofta missar är allt bra som EU gör, t.ex som att vi har öppna gränser där man kan handla och röra sig fritt, studera och arbeta. Det finns många fördelar som vi inte tänker på. Ofta får vi bara höra allt negativt, och det är i min åsikt inte rättvist för allt som EU faktiskt gör för oss. Det bör rapporteras mer positivt. För det är med den negativa tonen som EU-skepticismen breder ut sig, och ibland kan det gå för långt, se hur det är i Storbritannien med Brexit. 
För att göra en lång historia kort, Brexit var ett misstag i min och säkert många andras åsikt. Det var mycket felinformation, det lovades mycket, och många av de som röstade nej till att stanna i EU hade inte läst på ordentligt. Följderna av Brexit är många, och det kommer påverka oss alla, främst Storbritannien. 
Därför vädjar jag till alla er som kan och vill – läs på för sjutton gubbar, gör din del, ta ditt ansvar. Vi lever i en demokrati där vi har alla dessa möjligheter och skyldigheter, varför inte använda dessa för att göra något bra? Mitt tips för dig som kanske inte är jätteinsatt i politik eller EU är att gå in på någon av EUs kanaler, informera dig direkt från källan, låt inte någon annan tolka åt dig. Det viktigaste är inte hur du röstar, utan att du röstar och att du känner dig väl informerad om vad du röstar för. 
Idag är det 66 dagar kvar till EU-valet, sätt igång, läs på, och gå och rösta!

Louise Hallström
Ordförande, Centerpartiets ungdomsförbund i Sörmland