Björns butik för närproducerat

Textstorlek:

Det ska bli enklare att handla närproducerat, i alla fall för den som bor i eller i närheten av Strängnäs. Om en månad öppnar en helt ny livsmedelsbutik med enbart närproducerad varor.

Precis när den anrika Ostbutiken på Hospitalsgatan i Strängnäs aviserar sin nedläggning för att, som de säger, kunderna sviker och åker till stormarknader för att handla istället, öppnar en ny livsmedelsbutik i samma hus.

I det som tidigare var restaurang Sju rum och kök blir det en matbutik med inriktning på lokala varor.

– Det blev förstås lite konstigt att ostaffären lägger ner, säger Björn Eriksson, som är entreprenören bakom butikssatsningen. Jag hade ju tänkt att vi skulle komplettera varandra men nu får ju jag istället utöka sortimentet och ta in ost också.

– Alla mynt har ju två sidor, tillägger han.

Utmanar

Det är inte många som vågar utmana ICA och de andra matjättarna, men Björn Eriksson gör det. Han ska sälja närproducerat av säsongens råvaror mitt inne i Strängnäs.

– Jag är själv en matnörd och jag har jobbat inom restaurang och med mat större delen av mitt liv. Men jag vet också hur svårt det är att hitta närproducerade matvaror. Man får ofta åka långt, hit och dit, men nu vill jag samla alllt på ett ställe, säger han.

Hur har du tänkt dig?

– Det blir ingen direkt försäljning över disk, utan allt är fardigpackat här. Sortimentet ska i huvudsak bestå av vad som för säsongen finns i närområdet. Men det är klart, det måste finnas andra varor också. Men de varorna väljer vi med omsorg.

– Konkret innebär det att såväl människor som djur som har koppling till råvaran ska må bra. Vi ska inte ta in varor som har framställts av människor under dåliga arbetsförhållanden.

Är allt ekologiskt?

– Nej, jag tycker att ekologiskt är en knepig definition. Ta hjortron som ett exempel. Vi tar in hjortron som är plockade i skogen. Det finns ingen reglerad märkning av dessa, alltså kan de inte kallas ekologiska fast det är en högst ekologisk produkt. Därför kan jag inte svara ja på frågan.

I månadsskiftet mars/april öppnar den nya livsmedelsbutiken.