Iskallt uppdrag säkrar rinken

Textstorlek:

Ljuset tänds klockan sju på morgonen och släcks nio på kvällen. Under 14 timmar åker många barn och vuxna skridskor på Julitas egen ideellt uppspolade isrink precis framför skolan.

Anders Karlsson har tillsammans med flera andra packat snö och spolat vatten för att få till en fin is, i år också.

– I år gick det väldigt smidigt. Det tog en vecka istället för 14 dagar, säger Anders.

Det kom rejält med snö för tre veckor sedan, då fick han låna en lastmaskin och lyckades packa snön till fem centimeter is som han tillsammans med flera andra vattnat med brandslang.

– Med tiden har vi lärt oss att det funkar bäst om vi börjar efter elva på kvällen och före fyra på morgonen, när inte så många andra vill använda vattnet är det bättre tryck.

Nu ligger isen blank och fritidsbarnen kör för fullt, både hockey och konståkning.

– Jag tycker om att göra nåt åt barnen. Man blir varm i hela kroppen av att se att de har roligt och uppskattar isen, säger Anders.

Han flyttade till Julita för fem år sedan och engagerade sig i den katastrofalt dåliga rink som då fanns utanför skolan.

– Jag ringde och tiggde ihop material av kommun.

Julita fick ärva Backavallens gammelgamla rink.

– Jag är föreningsmänniska i grund och botten och har engagerat mig i många år. Men när det gäller is och skridskor är min största erfarehet att jag var bandychaufför åt KSK i 15 år.

Is med tradition

Att ideellt spola is har en lång tradition i Julita. En gång i tiden skötte vaktmästaren i skolan isbildningen. Danne Alm berättar att han och kompisar har hållt på med isen under många år.

– Men det är klart det är skönt när en entusiastisk pensionär som Anders tar vid, säger han.

Anders berättar att cirka 20 till 30 barn åker skridskor på dagar och kvällar.

– Man spelar med den klubba man har, om det är hockey eller bandy är inte så noga. Det viktiga är att det ger gemenskap både bland vuxna och barn.

Nu hoppas Anders att kylan håller i sig så isen ligger kvar, för på sportlovet är det dags för isdisko.