Vingåker är länets prisraket

Textstorlek:

Den som köpte en villa i Vingåker på 1990-talet kan idag räkna med en värdestegring på nästan 200 procent, visar statistiken.
– Jag tror på Vingåker och det är det lantliga boendet som är attraktivt just nu, säger mäklaren Tor-Leif Thuresson, på HusmanHagberg.

Vingåker är länets tydligaste prisraket på villamarknaden. Köpte man för tio år sedan, år 2009, noterar mäklarstatistik.se nästan en fördubbling av värdet på villan.

– Det finns, helt klart, en stor grupp från Stockholm som tycker boendet i Vingåker är attraktivt och de sitter ofta på ett boende i Stockholm som de säljer med bra förtjänst och då är man inte så priskänslig.

– Min uppfattning är att det främst är villor och boende utanför tätorten, alltså på landsbygden, som går allra bäst. Och jag skulle vilja säga att det är företrädesvis par som närmar sig pensionsåldern som söker sig hit från Stockholm, inte barnfamiljerna, säger Tor-Leif Thuresson som har arbetat som mäklare i Vingåker sedan 1989.

Även Sara Lindberg på SkandiaMäklarna delar bilden och säger:

– Stockholmare är intresserade av området men även i Sörmland börjar man göra någon liten form av bostadskarriär så marknaden rör på sig.

Thuresson anser däremot att intresset inte är lika stort för bostadsrätter vilket förvånar honom.

– Bostadsrätterna är ju förhållandevis väldigt, väldigt billiga här. Visserligen har den höjda kontantinsatsen på 15 procent drivit upp priserna, i stället för som tanken var att hålla dem nere, men ändå är en bostadsrätt här i Vingåker mycket prisvärd.

Vingåker är den enda kommun i Sörmland där priserna har fortsatt att stiga under 2018. Ser man 12 månader bakåt har villapriserna i samtliga Sörmlandskommuner – utom Vingåker – fallit. I Flen nästan noterar Mäklarstatistik 20 procent back, I Gnesta drygt 12 procent back.

Men Vingåker är alltså undantaget där de senaste 12 månaderna har inneburit en fortsätt prisstegring på villor, plus 14 procent, enligt Mäklarstatistik.

Framtiden

Hur det ser ut framöver kan förstås ingen sia om men många spår en avmattning på fastighetsmarknaden under 2019.

– För min del tror jag faktiskt att vi kommer ligga kvar på samma nivå i år som 2018, jag ser ett stort intresse, säger Tor-Leif Thuresson.

– En bra indikator är ju också att människor vågar bygga här i kommunen. Det kan ju annars finnas en rädsla för det om man märker att det är svårt att sälja, men här byggs det faktiskt.