Vill ha fritids kvar i Baggetorp

Textstorlek:

Hittills har över 250 skrivit på namninsamlingen i protest mot planerna på att flytta fritids från Baggetorp till Marmorbyn. – Vi måste göra något, säger Jessica Bergstrand som tagit initiativ till namninsamlingen.

Hon har barn på både fritids och förskolan i Baggetorp.

– Vi är tidigt ute, men det gick väldigt fort när kommunledningen beslutade att lägga ner skolan i Baggetorp så vi vill agera snabbt, säger Jessica Bergstrand.

– Vi läste om det här i tidningen och tycker att vi borde fått information om det, säger hon.

Vingåkers kommun ska utreda möjligheterna att flytta Baggetorps fritidshem till Marmorbyn där barnen går i skolan. I dag ligger fritids i anslutning till förskolan i Baggetorp.

Vingåkers kommun har trångt på förskolorna i tätorten. Kommunen funderar på om föräldrar som bor i Vingåker och jobbar i Katrineholm vill ha sina barn på förskolan i Baggetorp, som ligger mitt emellan. Om fritids flyttar till Marmorbyn får förskolan större plats.

– Men det är inte det som styr utredningen, utan barnens bästa, säger Anders Danielsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen.

– Enligt den nya läroplanen ska fritidshem och skola samarbeta. Det ligger på varje rektor att göra en plan för hur det ska gå till. Det kan ju vara svårt om fritids ligger en mil bort, säger han.

Jenny Larsson som bor vid Håkanstorp tycker inte om förslaget. För hennes familj skulle det bli svårt att få ihop logistiken.

– Vi skulle behöva åka en hel del extra för att hämta och lämna barn, säger hon.

Klockan sju på morgonen har det samlats en del föräldrar och barn i Baggetorp som väntar på bussen till skolan i Marmorbyn. De diskuterar förslaget och pekar på ännu mer problem för föräldrar som inte har bil och som börjar arbeta väldigt tidigt.

– Dessutom är det en trygghet att ha barnen här. Det är bra gemenskap och bra pedagoger, säger Andreas Karlsson i Baggetorp.

I morgon, fredag, ska föräldrar träffa Anders Danielsson för att föra fram sina synpunkter och frågor.

– Kommunledningen sa att de skulle lyssna på våra åsikter. Nu hoppas vi att de gör det också, säger Jenny Larsson.