Svårt att göra alla nöjda i en skör demokrati

Textstorlek:

Så har vi då en regering på plats. Tog hela 134 dagar från valdagen till att nå ett resultat.
Väldigt ofta (före januariöverenskommelsen) har det låtit ”J-la sandlåda! Politikerna måste lära sig prata med varandra och komma överens trots meningsskiljaktigheter”. Efter överenskommelsen har det brölats ”Landsförrädare, Quisling, sälja ut sin ideologi!” och så vidare. Det är svårt att göra alla nöjda.
Demokrati är skört. Vi som vuxit upp i en tar den väldigt mycket för givet. Att det är självklart med yttrandefrihet, mötesfrihet, allmänna val och en demokratisk ordning. Det är många röster som nu låter, det finns inga gränser för hur mycket galla det kräks över politiker.
Man skriker ut sin frustration på sociala medier, egentligen ett fåtal personer, ofta representerandes de 17,53 procent som röstade åt det extrema högerhållet, men som med hjälp av diverse trollkonton och fakeprofiler får det att verka som att de är så många fler. Och deras enorma hat och ilska blir norm. De andra 82.47 procenten då? De som inte låter fullt lika mycket, men som också la sin röst i höstens val? Gills inte de?
Självklart ska vi tycka olika och självklart ska vi tala om det, men att gå till hot och personangrepp är ett hot mot demokratin. Den förgiftning som pågår nu av det offentliga samtalet riskerar skrämma bort och avskräcka från engagemang. Är det så vi vill ha det? Källkritik och avsändare ha aldrig varit viktigare än nu att ha koll på. Vad är avsändarens syfte och mål? Jätteviktiga frågor fler borde ställa sig.
Regeringsresultatet vi ser idag är inget förstahandsval för någon tror jag, men det är ett resultat av flyttade positioner, blocköverskridande samtal och prövningar av vad som är rimligt att ändå kunna enas kring. Det har tagit sin tid, långdraget men nödvändigt. Det är för mig demokrati på riktigt.
Jag ser framtiden an med tillförsikt. Jag tror vi alla har en läxa att göra efter detta val. Många kommer inte sätta sig och analysera sin egen del i det hela, men de som gör det kommer ha försprång inför nästa val. Och vi måste bli bättre på att tala om det som är BRA. Det som fungerar. För visst är det så, vi har det himla bra här i Sverige. I grund och botten. Låt oss fortsätta arbeta för det samhället. För det är verkligen inget jag vill göra avkall på i alla fall.

Martina Hallström
Vice distriktsordförande Centerpartiet