Sjönära – så ligger länets dyraste villor

Utsikt över Mälaren - länets dyraste villor förra året hade sjöläget gemensamt. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Med utsikt över vatten – så ligger de hus i Sörmland som kostade mest förra året.
Det dyraste huset gick för nästan tio miljoner och ligger på Strömmingsberget på ön Öbolandet i Trosa.

Det är hus vid havet, Mälaren, Båven och Tisnaren som kostar mest. Det dyraste huset i alla Sörmlands nio kommuner har vattnet gemensamt.

Dyrast i Strängnäs är en rejäl villa på Sundbyvägen. Den ligger på Aborrberget alldeles intill Mälaren, även den nämar sig tio miljoner.

Eskilstunas dyraste kostade 6,5 miljoner och ligger utanför tätorten vid Mälarbaden. Det är ett hus som betingade ett rejält kvadratmeterpris på 52 000 kronor.

Annars ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset på sålda villor i Sörmland på runt 19 000 kronor. Lite lägre än året innan.

Bostadsmarknaden har stannat av i Stockholm vilket märks även i Sörmland.

Tar lite längre tid

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik såldes lite färre villor förra året än 2017.

– Jag skulle säga att marknaden är avvaktande. Säljtiden har gått upp, det tar längre tid att sälja bostäder.

I december var den genomsnittliga försäljningstiden 23 dagar. vilket enligt Hemnet är en ökning med en vecka jämför med december 2016.

– Generellt sett går de attraktiva objekten fortfarande lätt att sälja, medan den trögare marknaden märks på objekt som inte är attraktiva, då tar det längre tid, säger Per-Arne Sandegren.

Rangordning

Enligt Mäklarstatistik är det populärast att bo i Trosa, Strängnäs och Nyköping, eller det är i alla fall i de tre kommunerna som villa priserna ligger höst i länet på tre miljoner i genomsnitt.

– Vingåker och Flen ligger i lägst på 1,3 miljoner och 1, 5, medan Oxelösund och Katrineholm ligger runt två miljoner. Gnesta ligger något högre.

Eskilstuna har ett genomsnittligt villapris på 2,8 miljoner kronor.