Rensa bort för ett jämställt samhälle

Textstorlek:

Nytt år, 2019 med nya möjligheter att förändra och förbättra samhället. För mig som Centerkvinna är mitt fokus tydligt. Vi vill göra samhället mer jämställt.
Centerkvinnorna bildades för drygt 85 år sedan och frågan är förstås varför vi inte har kommit längre. Men att jobba med jämställdhet, det är som att rensa ogräs eller röja sly, det är något som man måste göra hela tiden, annars växer det igen på nytt. Det är det som vi ser idag, när partier på fullt allvar kan lägga förslag om att återinföra sambeskattningen.
Ja, jag kan vara rakare än så, jag kan skriva att Sverigedemokraterna vill att ett pars inkomster ska beskattas gemensamt. Den slopade sambeskattningen var en av förutsättningarna för att kvinnor skulle ta steget ut på arbetsmarknaden. I kombination med att barnomsorgen byggdes ut gav de förändrade skattereglerna kvinnor möjlighet att ha en egen ekonomi, en egen försörjning och ett oberoende. Det här var oerhört viktigt för jämställdheten.
Det finns många fler exempel på frågor som vi inte är färdiga med än. I mitt kvinnoförbund har vi samlat frågorna i ett jämställdhetpolitiskt program, som vi betar av undan för undan.
I programmet tar vi ansvar inte bara för oss här i Sörmland och Sverige, utan även för våra medsystrar i världen. Därför var jag extra glad över att fredspriskommittén valde att utse tidigare IS-fången Nadia Murad och den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege.
Båda har lyft fram hur sexuellt våld används som ett vapen i konflikter. Vi behöver dessa modiga förebilder som visar på att man kan förändra både för sig själv och för hela samhället. Det sexuella våldet som vapen i krig måste få ett slut!
Ett samhälle fritt från våld kan tyckas som en utopi. Men bara för att målet verkar finnas långt bort, så kan vi inte sluta med att försöka ta oss dit. Vi har lagt ett år bakom oss, med strömningarna efter #metoo. Vi har förhoppningsvis lärt oss att behandla varandra med mer respekt. Vi har lärt oss att vi ska bry oss, att vi ska visa kurage.
Ett sätt är att införa huskurage, där grannar är överens om att protestera när de misstänker att någon far illa.
Att agera är att göra samhället bättre. Centerkvinnorna jobbar vidare med det. Vi vet att mycket arbete återstår att göra för jämställdheten. Vi har mer ogräs och sly att ta bort.

Ingalill Fredriksson
Centerkvinnornas kontaktperson