Hon väcktes av samtalet att hela huset stod i lågor

För trettio år sedan byggde Margareta Broon sitt hus vid Kjesäter, nu har allt brunnit ner. Foto: Karina Frölund/Annika Lindar
Textstorlek:

Klockan tre på natten ringde Margareta Broons telefon. Det var räddningstjänsten som berättade att hela hennes hus brann ner till grunden.

– Det är rätt så chockartat, säger Margareta Broon.

Hon hälsar på vänner och har fortfarande enbart sett förödelsen på bild. Margareta köpte marken och lät bygga huset för 30 år sedan.

– Det är ett helt avsnitt av mitt liv som försvunnit. Fotografier, brev, allt jag skrivit och dokumenterat. Jag är den sista i min släkt och har faktiskt varit ganska upptagen med att förvalta andra generationers sysselsättningar och föremål.

Men nu konstaterar hon krasst att det inte finns något kvar att förvalta.

– Men det är fruktlöst att tänka på hur det skulle kunna varit och så vidare. Jag försöker se livet som en gåva och nu gäller det att hitta ett vettigt sätt att använda den tid jag har.

Hon säger att det här kan ge henne chansen till ett nytt liv. En av många frågor hon funderar över är, förutom alla praktikaliter runt hus, försäkring, brand och så vidare, var hon ska bo?

– Jag vet faktiskt inte. Jag ska välja form för en ny livsetapp. Det är nyttigt att konstatera hur skört livet är.

Margareta Broon har arbetat som lärare på Kjesäters Folkhögskola i många år och varit engagerad i scoutrörelsen. Hon säger att det är gripande att så många människor har stöttat henne nu.

Margaretas granne, vän och tidigare kollega Annika Lindar säger att även om Margaretas skrivna ord och bilder har gått förlorade så finns hennes livsgärning fortfarande kvar.

– Det är så många som träffat henne, som hon stöttat och talat med. Det hon ger i mötet med andra människor finns fortfarande levande inom oss, det har inte brunnit upp.