Gratisbesök blev dyrt för landstinget

Textstorlek:

Hela 50 000 fler besök på vårdcentralerna blev resultatet när Sörmland, som första landsting i Sverige, införde avgiftsfria besök på vårdcentralerna.

– Syftet har aldrig varit att minska trycket på vården utan primärt har det varit viktigt att förenkla besöken på vårdcentralerna och det tycker jag att vi har lyckats med, säger landtingsrådet Mattias Claesson (C), som drev igenom förändringen.Det saknas både läkare och sjuksköterskor i länet. Följderna har blivit långa köer, framför allt på akuten.Därför beslutade den tidigare majoriteten i landstinget att höja avgiften för akutsjukvård och i stället ta bort avgifterna helt för besök på vårdcentralerna. Dessa läkarbesök är också jämförelsevis billigare för landstinget än besök på akuten.Nu har ett år gått sedan reformerna infördes och det finns ett facit. Besöken på akuten har inte blivit färre men däremot ökade trycket med 50 000 patienter inom primärvården.Vad har det kostat?– Reformerna minskade intäkterna till landstinget med 15 till 16 miljoner på årsbasis, säger Mattias Claesson.