”Tar från de fattiga och ger till de rika”

Textstorlek:

Sakta skrider de fram, tredjeklassarna, med ljus i händerna och med glitter i håret. ”….. då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Sankta Lucia, Sankta Lucia.” Allvarliga och närvarande. De sjunger så fint med klara röster och vartenda ord kan de utantill. Självklart är det svårt att hålla tillbaka tårarna i denna stund som påminner om så många liknande, från min egen barndom och från mina barns, de som nu själva är föräldrar.

Jag tänker att det nog verkligen skulle behövas en Lucia, en ljusspridare i denna vår mörka tid.

En upplysningens Lucia som skakade om oss i vårt inre och fick oss att inse tidens allvar. Och verkligen inte bara oss utan de som verkligen kan göra något åt miljöförstöringen, åt de växande klassklyftorna, åt fattigdomen och utsattheten.

Jag var nyligen i Stockholm, en stad jag numera sällan besöker, och slogs av alla uteliggare som låg längs gatorna i city, utanför butiker som glittrade av lyx och ljus. När jag skulle åka tillbaka till Eskilstuna, såg jag två kvinnor som satt och sov på olika bänkar på Centralstationen. Bredvid sig hade dom sitt pick och pack, stora kassar och plastpåsar. De var inga romer, inga missbrukare utan två vanliga pensionärer. När jag mötte deras blick slog de ner den, jag såg att de skämdes.

Jag blir rasande! HUR kan vi låta detta ske i ett land som utan tvekan har råd att se till att dessa människor har någonstans att bo.

Första gången jag såg uteliggare var i Paris 1966 då jag var där och spelade med gruppen Nursery Rhymes. Jag minns det så väl, hur illa berörd jag blev och hur jag tänkte att ”det här har vi i alla fall inte i Sverige”. Men nu har vi det och i överflöd.

Min fråga är hur det är möjligt att i en tid som denna, då vi vet att vi i framtiden hotas av en global uppvärmning vi inte kommer att överleva, hur en ansvarsfull budget kan innehålla skattesänkningar på 12, 8 miljarder (fram till 2021 blir det 38,6 miljarder), pengar som kommer att gå till de som redan har så att det räcker och blir över, där denna satsning finansieras av att miljöbudgeten kapas med 2,1 miljarder per år, där flygskatten slopas och jämställdhetsmyndigheten skrotas, där Rutbidragen tredubblas, där färre höginkomsttagare betalar statlig skatt. Och där stöd till arbetslösa och arbetssökande minskas liksom stödet till integration. Och där statsskulden ökar.

En budget som faktiskt tar från de fattiga och ger till de rika. Hallå svenska folket, är det detta ni röstat på?

Kära underbara tredjeklassare, ni som sjöng så vackert med glitter i håret. Jag önskar av hela mitt hjärta att ni har en framtid, jag önskar att ni likt Greta Thunberg skolstrejkar och slår näven i bordet, så att vi vuxna vaknar. Vi som verkligen inte tar vårt ansvar för er framtid. Vi som bara tänker på vårt. Hoppas det blir en God jul och ett Gott nytt år. För alla…..