Lånekedjan expanderar i länet

Textstorlek:

Efter att Fritidsbanken i Nyköping öppnade för snart två år sedan har de vuxit så de knakar. Nu har en ny Fritidsbank öppnat i Eskilstuna, en är på gång i Strängnäs och i Flen har man tagit ett politiskt beslut om att starta en.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast för sport- och fritidsutrustning där vem som helst kan låna saker i två veckor.

I början av december öppnade Fritidsbanken i Munktellarenan i Eskilstuna.

– Vi var nummer 81 som öppnade, sedan har det kommit fler efter oss, säger Mikael Jansson, platsansvarig.

Det har varit en bra start för dem.

– Vi har haft 130 utlån, och vi har bara haft öppet fem gånger, säger Mikael Jansson.

– Alla tycker att det är ett bra initiativ.

Och låntagarna är alla möjliga.

– Även för oss medelinkomsttagare som har råd att köpa grejerna är det bra att kunna prova på en massa saker först, sedan kan man köpa om det är något man fastnar för. Då kan man göra mer medvetna val, säger Mikael Jansson.

Allmänheten skänker

Sakerna som lånas ut är begagnade och skänkta till Fritidsbanken. Innan invigningen har de åkt runt på en insamlingsturné runt om i Eskilstuna kommun.

Hur många artiklar de har för utlåning vet Mikael Jansson inte, snart ska ett nytt digitalt system börja användas och de har väntat med inventeringen för att slippa göra om den när det tas i bruk.

Nu är Fritidsbanken också på väg att starta i Strängnäs. Insamlingen av artiklar väntas dra i gång efter årsskiftet. När invigningsdagen blir är dock för tidigt att sia om i dagsläget.

Likaså pågår arbetet med att starta en Fritidsbank i Flen.

– De är i fasen att de har tagit ett beslut om att starta, men man vet inte när. Det hänger på när man har fixat en bra lokal, säger Johannes Hedlund, samordnare för Fritidsbanken på Sörmlandsidrotten.

Konceptet startade i Forshaga kommun 2013 och har sedan dess snabbt spridit sig över landet.

Tusentals lån

Först ut i Sörmland var Nyköping där Fritidsbanken öppnade på Rosvalla under sportlovet 2016. Sedan dess har verksamheten vuxit. Nu har de tusentals sportartiklar på lagret och under första halvan av 2018 gjordes omkring 3 000 utlån.

Dessutom fick de Nyköpings kommuns integrationspris 2017 med motivationen att ”Verksamheten stärker sammanhållningen i Nyköping och bidrar till integration på bästa sätt genom sin enkelhet”.