Kritiken: Varför anmäla när allt bara läggs ner?

Alexander von Bothmer har polisanmält många stölder genom åren. Alla har lagts ner av polisen. Foto: Rickard Törnberg
Textstorlek:

Varför anmäla när varenda ärende läggs ner efter 40 timmar? Reaktionerna på polisens uppmaning att folk måste bli bättre på att polisanmäla stölder blev starka.

LRF i Flen samlade förra veckan till möte om grannsamverkan i syfte att minska stölderna på landsbygden. Polisen fanns på plats för att diskutera förebyggande arbete. Deras budskap var tydligt. Ni måste bli bättre på att anmäla stölder!

Uppmaningen fick många att reagera.

– I princip varenda stöld läggs ner inom två dygn. Det känns som om polisen inte ens försöker lösa brotten, säger Alexander von Bothmer som tillsammans med sin far driver två gårdar i Sörmland.

Han får medhåll av många i sociala medier.

Alexander säger att det känns som om brotten läggs ner rutinmässigt. En gång kunde han till och med leverera en skarp bild på en dieseltjuv men inte ens det hjälpte.

– Jag och min bror satte en åtelkamera på en av våra grävmaskiner. Vi tänkte att om någon skulle försöka stjäla diesel skulle kameran gå igång.

Jodå, en bit in på kvällen fick brödernas grävmaskin påhälsning av en dieseltjuv som de kunde betrakta live via kameran. De ringde polisen som med blåljus drog iväg mot utpekad åker.

– Ja, det var kanske inte så smart. De syntes ju på lång väg om man säger så. Så när de kom fram var det ju ingen kvar.

Men bilderna fanns ju. Tydliga bilder. Polisen sa till och med att de kände igen mannen på bilden. Men fallet las ner.

Varför anmäler han då? Om det ändå inte händer något?

– Det behövs ju till försäkringsbolaget. Men också för att jag inser att det är viktigt för statistik och information vilket polisen också påpekar. Ska man vara kritisk ska man ändå själv bidra med så mycket man bara kan.

Men Alexander von Bothmer är tydlig med vad han tycker.

– Polisen går inte att räkna med på landsbygden längre. Det är så man känner och det är så snacket går.

Polisen: Vi har inte gett upp landsbygden

Nedlagda brott kan öppnas igen och polisen satsar visst på landsbygden. Det menar polis Dennis Ejdvinsson som svar på kritiken från besvikna brottsoffer.

Dennis Ejdvinsson, polis i Flen, hävdar bestämt att polisen inte gett upp när det gäller stölder på landsbygden.

– Verkligen inte! Snarare tvärtom. Men vi måste ha medborgarnas hjälp, säger han.

Han förklarar att när polisen kommer ut till en brottsplats där någon stulit till exempel en cykel finns det många gånger inget man kan göra just då. Det finns inga vittnen, ingen teknisk bevisning. Då lägger man ner ärendet ganska omgående.

– Men fall kan så klart öppnas igen. Till exempel om vi ett par veckor senare påträffar någon med en cykel vi misstänker inte är deras. Är cykeln då anmäld stulen pingar det till i våra system och så kan vi ta cykeln, förklarar han.

– Men är inte cykeln anmäld stulen, ja då får vi ju låta personen åka vidare. För vi kan inte bevisa att cykeln inte är hans.

Historien om direseltjuven på bild kan han inte kommentera då han inte är insatt i det enskilda fallet men han poängterar att det också hänger på åklagare och tingsrätter om tjuvarna ska åka dit eller inte.

Helene Claesson

redaktion@sormlandsbygden.se