Fröken Larssons ger lugn

Textstorlek:

Hälleforsnäs är Monika Larssons lugn efter långvarig stress och en mental krasch. Nu har hon bytt replokalerna i Fryshuset I Stockholm mot bakbunkarna på Fröken Larssons café.

Hon knådar mandeltårta, chokladkakor och ananaspaj, fixar räkmackor och smörgåstårta. Just den här dagen är det handarbetsträff. Soile Andersson visar yllebroderi och intresset är stort.

– Jag märkte att det inte fanns någon träffpunkt i Hälleforsnäs, och jag tycker det är perfekt om mitt café kan bli en sådan, säger Monika.

Hennes lilla fik, som hon startade i maj, är välbesökt, snart ska hon flytta till en större lokal i gammal mataffär.

– Det blir Hälleforsnäs första galleria, en minigalleria med mitt cafè, en butik för mobilfix och en lokal med medicinsk fotvård, säger hon förtjust.

– Jag tycker det känns som om Hälleforsnäs är på gång, dessutom har jag nyligen flyttat hit så kunderna blir i princip mitt sociala liv.

Hon vill få plats med en scen för att kunna ha musikunderhållning på kvällarna.

–Men nu tror jag att jag lärt mig att dra i handbromsen när jag får för mycket att göra.

Tidigare jobbade hon på Fryshuset i Stockholm, en mötesplats för ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete. Hon jobbade också som sångcoach, sångerska. och spelade in en skiva samtidigt som hon pluggade.

– Egentligen stressade jag mig sjuk, men förstod inte det. Jag tänkte att jag börjar bli äldre, det är nog det.

Men till slut tog det bara stopp.

– Det var på motorvägen. Plötsligt visste jag inte vad som var gas och broms på bilen. Jag fick panik och storgrät. En kompis kom och hämtade mig.

Tillvaron blev ohållbar i Stockholm och hon orkade inte med alla intryck. Monikas mamma hade flyttat till Hälleforsnäs tio år tidigare så det föll sig naturligt att flytta dit.

Både hennes mamma och mormor har haft café så hon följde familjetraditionen när hon öppnade Fröken Larssons.

– Jag känner mig lycklig nu. Jag älskar Hälleforsnäs. Naturen är så norrländsk med alla sjöar. Jag älskar att promenera här.

Karina Frölund

karina.frolund@sormlandsbygden.se