”Vi måste bli bättre på att låsa in våra saker”

Göran Bengtsson har fått nog av stölder. Nu bjuder han och LRF Flen in till samarbete mot tjuvarna. Foto: Leszek Rekowski
Textstorlek:

Göran Bengtsson på Malsta gård i Flen har blivit bestulen på grejer för 170 000 kronor det senaste året. Han är inte ensam om att vara utsatt för stölder på landsbygden. Nu har han definitivt tröttnat och vill se ett stopp på stölderna.

Göran Bengtsson har blivit av med verktyg, sågar och delar till skogsmaskiner.

– Jag är hårt drabbad av stölder, precis som många andra i Sörmland som blivit av med verktyg, motorsågar, fyrhjulingar, diesel och maskindelar. Även byggarbetsplatser blir av med verktyg.

Han vill se en lösning på problemen och tror att samarbete är det bästa sättet.

– När man jobbar och sliter hårt om dagarna så behöver man få sova om nätterna. Att komma hem och se dörren uppbruten eller fönstret krossat är frustrerande. Det är lätt att bägaren rinner över.

Tillsammans med LRF Flen bjuder han därför in alla intresserade till samarbete mot stölder.

Företagare och privatpersoner, lantbrukare och sommarstugeägare.

– Vi måste bli bättre på att låsa in våra saker på rätt sätt. Idag är det ett dukat smörgåsbord för kriminella där det är alldeles för lätt att åka ut och plocka åt sig grejer. Många gånger sker flera stölder i samma område, samma natt och innan någon hunnit vakna är de stulna sakerna ute ur landet.

Den fjärde december är det möte i Vadsbro-Blacksta föreningsgård.

Polis, försäkringsbolag, lås- och larmfirmor, kameraförsäljare, erfarna grannsamverkare och andra som kan bidra med idéer, tips, råd och kunskap om hur man kan förebygga för att hindra tjuvarna är inbjudna.

– Med modern teknik, sändare, spårningsutrustning, kameror samt digitala nätverk kan man nå hundratals grannar på någon sekund.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är inte brottslighet slumpmässig utan den uppträder enligt vissa mönster.

– Om vi samarbetar och har ett kraftigt nätverk så skyddar det oss alla. Målet är att minimera allt utrymme som finns för de kriminella att verka. Ju säkrare system desto säkrare blir hela Sörmland.

Och enligt Brå:s statistik gör det skillnad med förebyggande åtgårder som grannsamverkan, att öka bevakningen och att förändra platsen för att försvåra för tjuven.

– Många upplever sig helt maktlösa. Först drabbas man av stölder sedan höjs försäkringspremierna. Kostnader för samhället ökar. Men jag tycker det är viktigt att vi agerar och gör vad vi kan för att sätta stopp för stölderna, säger Göran Bengtsson.