Satsar på att odla fisk i ladugården

Textstorlek:

Den 400 kvadratmeter stora ladugården utanför Malmköping ska fyllas med stora vattentankar för fiskodling. Med ett kretsloppsystem ska vattnet renas av växter och sedan rinna tillbaka till fisken.

– Det är den nya blågröna vågen, säger Eva von Heideken förhoppningsfullt.

Hon är lantbrukare från Malmköping som tillsammans med Bosse Persson och tre andra satt igång Rekarne Vattenbruk AB för att odla fisk.

De har börjat i liten skala med några akvarium men målet är att hela ladugården ska fyllas av tio stycken tusenliters vattentankar och mängder av grönsaker i ett recirkulerande vattenbruk.

Metoden att odla både fisk och grönsaker kallas akvaponi.

– Vi ska hålla kurser och utbildningar i metoden och satsa på att sälja småfisk till andra odlare, säger Bosse Persson.

Han har bott i Mellanöstern och Centralamerika i många år. Det var där han lärde sig och utvecklade konsten att odla fisk i liknande slutna system.

– En egen liten fiskodling skulle kunna vara något för bostadsrättsföreningar, grannar eller andra grupper som vill dela på fisk och grönsaker.

Deras affärsplan är att sälja småfisk till andra som odlar fisk. De räknar också med en hel del grönsaker.

Det finns några fiskodlingar i Sverige, bland annat en akvaponi i Härnösand som producerar både fisk och grönsaker, främst tomater.

I det odlingssystemet får man ett kilo fisk och tio till tolv kilo tomater på ett drygt kilo fiskfoder.

En bra idé tycker Leader Södermanland som vill stötta projektet ekonomiskt.

– Många fiskodlingar till havs orsakar miljöproblem, det är en av fördelarna med att föda upp fisk på torra land, säger Åse Classon på Leader Södermanland.

Hon pekar också på utfiskning och andra problem som följer av industrifiske i haven.

– Dessutom är det inte okej att flyga hit pangasiusfiléer från Vietnam, det är bättre vi odlar vår egen fisk, säger hon.

Men det är inte helt enkelt att få Jordbruksverket att svälja betet. Det handlar om regler.

– Är det grönsaksodling eller är det fiskodling – enligt regelboken ska det vara det ena eller det andra, säger Eva von Heideken.

När det gäller tillstånd hör fiskodling hemma på en myndighet, Jordbruksverket, medan grönsaksodling sorteras under en annan, Livsmedelsverket.

Det här kommer att förändras, det tror Jason Bailey på Vattenbrukscentrum ost.

– Fiskodling på land, i en akvaponi, är nytt för Sverige. Därför är reglerna inte anpassade efter verksamheten. Men intresset ökar, speciellt bland lantbrukare, säger han.

Vattenbrukscentrum ost ger råd till fiskodlare både när det gäller teknik och regler.

– Att investera i stora fiskodlingar kräver tid och pengar. Jag tror många väntar på att några ska komma igång för att se vad som händer. Sedan tror jag många kommer att hänga på, säger Jason Bailey.