Rivningsbeslut: Folkesta ska jämnas med marken

Textstorlek:

Det är grått och disigt på torlundavägen i Folkesta utanför Eskilstuna. En halvt nedmonterad Volvo står lämnad på en parkeringsplats. Förbudsskyltar med texten ”Obehöriga äga ej tillträde” sitter på halvtrasiga staket och flagnande hus.I ett av husen på tvärgatan lyser en lampa. Peter Andersson vägrar flytta.

– Många kommer hit och tittar. De frågar om man får hyra hus, jag brukar hänvisa dem till kommunalrådet Jimmy Jansson, säger han och ler.

Peter Andersson är uppväxt i området och köpte sitt eget hus för 44 år sedan.

– Ingen annan ska bestämma när jag ska flytta, sägar han bestämt.

Det är tyst och stilla. Mörkt i husen.

– Jag lider inte socialt av att det är avfolkat, men det ser trist ut.

För åtta år sedan var Folkesta ett levande bostadsområde med cirka trettio villor och radhus, där familjer bott i generationer. Peter Andersson berättar om när det var liv och rörelse i området som nu blivit en spökstad.

Början till slutet kom när kommunen 2010 kallade till informationsmöte och förklarade att de intilliggande järnvägsspåren till kombiterminalen skulle byggas ut.

2011 presenterar kommunen förslaget till översiktsplan. Då får Folkestaborna veta att området ska ”omvandlas och införlivas med logistikområdet”. Ett förslag som gjorde husen osäljbara över en natt.

– Kommunpolitikerna hänvisar till att det är störande buller, men jag tycker politikerna är mer störande än bullret, säger Peter Andersson.

Nu vaknar kampviljan hos Folkestaborna som enas under parollen #räddafolkesta. Stiftelsen Centrum för rättvisa blir juridiskt ombud för flera husägare som väljer att ta strid mot kommunens planer.

Efter ett halvår erbjuder sig Eskilstuna kommun att köpa fastigheterna till 2010 års marknadsvärde.

– Kommunen vill framstå som välgörare, men många fastighetsägare hade inget val. Husen var osäljbara privat, säger Peter Andersson.

Översiktsplanen överklagas. En strid som pågår i tre år och som kommunen vinner. Översiktplanen slås fast.

– Jag blev bitter, men nu har jag passerat en gräns och vill bara bo kvar här.

Tre år senare, 2016, avslöjar TV4-programmet Kalla Fakta att kommunen inte har några planer för hur marken ska användas. Det finns inga expansionsplaner för kombiterminalen.

– Nej, det är inte här de har byggt, utan ute i Kjula, säger Peter Andersson.

Kvar i området finns tre familjer som vägrar flytta. 2016 meddelar kommunen att de ska få bo kvar.

– Jag har inte någon större tilltro till politiker. Överlag tycker jag de går i varandras ledband, säger Peter Andersson

Förra veckan fattade kommunstyrelsen beslut om att riva de fastigheter som kommunen äger. I vår ska grävskoporna rulla in och jämna husen med marken.

– De ska riva halva mitt parhus, sedan får de bygga upp en ny vägg. Om de hade gjort rätt från början tror jag alla hade kunnat bo kvar, säger han.