Lampan sänkte farten

Textstorlek:

”Jakt pågår sänk farten” står det på skylten. Följer bilisterna uppmaningen – och blir effekten ännu bättre med en blinkande lampa på toppen? Det ville Börje Karlborg från Älgskadefondsföreningen ta reda på. I förra veckan genomfördes en hastighetsmätning längs med väg 56.

”67, 83, 58, 65…”. Lars Eriksson från Motormännen står skymd bakom ett träd och mäter de passerande bilarnas hastighet med hjälp av en laserpistol. Börjes jaktskylt står utplacerad i väggrenen en bit bort och den verkar ha effekt – även när lampan inte lyser.

Men alla följer inte uppmaningen skall tilläggas. På vägavsnittet där vi står råder 80 kilometer i timmen och när Börje gör en sammanräkning hamnar medeltalet på 83 kilometer i timmen – alltså över rådande fartbegränsning.

– Högsta noteringen låg på 106 kilometer i timmen, säger Börje.

Att vi står vid just 56:an och mäter hastigheten är inte någon slump.

– Den är lättillgänglig, en bra sträcka, och så är det ju mycket jaktmarker här, säger Börje.

Han har länge kämpat för att få fler jägare att bli bättre på att uppmärksamma bilisterna på att jakt pågår, gärna genom att skylta.

Anledningen är att antalet viltolyckor skjuter i höjden på hösten när jaktsäsongen pågår.

– Antalet viltolyckor ökar med 30-40 procent under oktober, november och december, säger Börje.

Anledningarna är flera.

– Dels pågår det en jakt, för det andra sker pendeltrafiken i gryning och skymning när det är som mest aktivitet ute i skogarna, säger eftersökningsjägaren Lars-Olov Pettersson.

– För det tredje håller vi på att gå över till vinter och då byter djuren foderplatser.

Men hur gick det då med ”skyltlampan”? Hade saftblandaren, som fästs på jaktskylten, någon effekt?

– Fem av tio bilar saktade ned när de såg lampan, säger Börje Karlborg som inte är nöjd med resultatet.

– De flesta viltolyckor inträffar i skymning eller gryning när det är mörkt. Därför ska vi testa samma sak i december en tidig morgon. Då tror jag att skylten kan ha större effekt. Målet är att åtta av tio ska sakta ner. Det skulle kännas acceptabelt.