Hett trots vintertider

Textstorlek:

Glöm grillad korv och smetiga marshmallows, nu snäpper vi upp maten på utflykten.
Under kvaltävlingarna och finalen i utomhusmatlagnings-SM har deltagarna lagat rätter som – granhängd färskost på fjällfil, isterband med grädde, eldad rödbeta, gnocchi med qvikenost samt eldat äpple med barkpannkaka och kräm på hjortron. Inte direkt ”man tager vad man haver”.
Varför inte muntra upp en ganska grådisig november med en utflykt och lite rejält utmanande men ändå genomförbar matlagning. A och O är planering, en gjutjärnspanna eller två och lite förarbete. Här kommer Arlas recept för att fixa överdådigt käk i skogen.

4. Pannkaka med grillade äpplen

15 min

Receptet gäller för 8 st

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

½ tsk salt

2 msk smör

Gör så här

Det enklaste är att göra smeten hemma och ta med i en burk, men det går bra att göra den på plats. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Låt smeten svälla ca 10 min. Smält smör i en gjutjärnspannan och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor.

Servera med grillade äpplen. Skär äpplena i tjocka klyftor. Blanda kanel och honung och värm försiktigt blandningen i en kastrull. Vänd klyftorna i blandningen. Grilla klyftorna några minuter på varje sida.

2. Isterband med rödbetshummus

Antal portioner 4

4 isterband

1 tsk smör

Pytt:

300 g potatis

250 g morötter

200 g kålrötter

250 g palsternackor

1 rödlök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

½ dl färsk gräslök hackad

Rödbetshummus:

400 g kokta kikärter

½ rödlök

150 g inlagda rödbetor

1 dl turkisk yoghurt

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör så här

Ett tips är att göra pytten innan och fräsa upp den på plats. Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna rotfrukter och lök. Bryn dem i smör i en stekpanna. Salta, peppra och lägg i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 15–20 min. Rör ner gräslöken. .

Skölj kikärtena och låt dem rinna av. Skala löken. Mixa kikärter, lök och rödbetor. Blanda ner yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Stek isterbanden i smör i en panna 5–6 min. Servera med pytt och rödbetshummus

3.Abborre med pepparrotspotatis

Antal portioner

600 g abborrfiléer

ca 1 tsk salt

1 krm vitpeppar

200 g färska kantareller

Pepparrotspotatis:

750 g potatis

½ msk vetemjöl

2½ dl matlagningsgrädde

1 dl finhackad färsk persilja

2 msk riven pepparrot

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Gör så här

Ett tips är att bena ur småbenen som sitter i den tjockaste delen av abborrfilén innan utflykten och glöm inte en extra kastrull som tål öppen eld. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Rör ut vetemjölet i grädden i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Lägg i potatisen och låt koka på svag värme under lock ca 15 min. Rör om någon gång under koktiden. Blanda ner persilja, pepparrot, salt och peppar. Stek abborren i smör i gjutjärnspannan ca 3 min på varje sida. Salta och peppra. Stek svampen i smör i pannan 2-3 min.

1. Wite Mounatin

Något varmt att dricka uppskattas alltid. Den här alkoholfria drycken av pressad citron med citrongräs, mynta och honung är både fräsch och lagom söt.

6 glas

1 liter vatten

3 citroner, saft

1 dl honung

3 stjälkar citrongräs

1 knippe mynta

Gör så här

Häll vatten och citronsaft i en kastrull. Skär av några bitar av det yttersta skalet på en av citronerna. Rör i honung, lägg i halverade citrongrässtjälkar och bitar av citronskal och låt koka upp. Låt sjuda tills honungen löst sig. Låt dra i 10 minuter under lock och ta sedan ur citronskalsbitarna och stjälkarna av citronskal.
Hetta upp och häll drycken på termos med några myntablad i.

Ta med resten av myntan för att portionera i glasen innan du häller på den varma drycken.

Ostnötter

I väntan på att det grillade ska bli klart passar en värmande dryck och lite ostnötter.

Cirka 40 ostnötter
100 g smör
150 g ost, typ cheddar
1/2 dl hasselnötter
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk vatten
2 msk hasselnötter

Skär smöret i bitar och riv osten grovt. Blanda väl. Hacka nötterna fint och häll dem i ost- och smörblandningen. Blanda mjöl med bakpulver och rör i smeten. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Dela degen på hälften och rulla till två längder, ca 25 cm långa. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 1 timme.

Skär rullarna i bitar, 1–1 1/2 cm tjocka. Lägg kakorna på en plåt, pensla med vatten och tryck några nötter i varje kaka. Stek över öppen eld i ca 15 min och servera direkt.