”Har du mammas jacka idag?”

Textstorlek:

Jag småler lite inombords när den snart 90-årige mannen kommer gående i svart täckkappa, hittad i någon bortglömd garderob.

Tills jag rannsakar mig själv. Varför inte använda ett snyggt, fräscht kvalitetsplagg i rätt storlek – när det dessutom finns hemma.

Vi svenskar lär köpa 13 kilo kläder om året och slänga 8 kilo varje år. En tredjedel av det som hänger i garderoben använder vi aldrig. För många är det nog lågt räknat.

Och nu är det dags för köpfest igen. Black Friday – det amerikanska marknadsföringsknepet har snabbt expanderat till fredag hela veckan. Dags att passa på att bygga på elektronikberget, kanske kan man hitta en ny garderob till nedsatt pris för att få plats med alla kläder som inte behövs. Vi kan tänka på överkonsumtionen, elektronikskrot dumpat i tredje världen och klimatkrisen en annan gång. Kanske…

Samtidigt finns det en växande grupp som garanterat inte trängs i extra kvällsöppna svartafredagaffärer. De väljer hellre en shoppingtur till Dubai eller varför inte en förlängd kvalitetsweekend på Cap Verdeöarna. Klyftan mellan nord och syd finns kvar, men även inom de rika länderna blir skillnaderna allt större. Vi i Sverige ligger i frontlinjen med snabbt ökande grupp snuskigt rika.

De fem multimiljardärer ur den amerikanske finanseliten som bjöd in en professor från ett New Yorkuniversitet tänkte på riskerna. De betalade honom en halv årslön för att under någon timme hjälpa dem svara på överlevnadsfrågor. Vilken region kommer påverkas minst av klimatkrisen – Nya Zeeland eller Alaska? Vad ska man satsa på för betalningsmedel när de vanliga valutorna blivit värdelösa? Hur får man sina säkerhetsstyrkor att förbli lojala när de ska bevaka bunkrarna och matförråden som de rika naturligtvis har lagt upp. De såg risken att övriga befolkningen rätt som det är kommer att reagera mot orättvisorna.

De är fullt medvetna om klimatfrågan. Havsytehöjning och bränder är läskiga för ägare till exklusiva strandvillor, men de har inga planer på att bidra till en samhällelig lösning. De förbereder sig för apokalypsen.

Här hemma finns en motrörelse – än så länge i det lilla formatet. Den firade White Monday och det handlar inte om att hålla sig borta från alkoholen, utan om att återanvända, laga och låta resurserna cirkulera. Att våga vägra vrakpriser.

Kanske kan vi istället samla några vänner på fredag och sondera möjligheterna för en jämlik och hållbar framtid.