”Det kan gå fort att rasera ett liv”

Omid Rezvani, ordförande för Spelberoendegruppen, har själv varit spelberoende. Bilden är ett kollage Foto: Spelberoendegruppen/iStock
Textstorlek:

I butiken, framför datorn eller i mobilen. Det är lätt att spela om pengar idag och det spelas för miljarder kronor i Sverige varje år. Bara i Sörmland spelas det för hundratals miljoner.

Men för många kan spelandet bli ett problem.– Bra internet har gjort att vi kan spela överallt, säger Omid Rezvani, ordförande för Spelberoendegruppen.

Enligt Folkhälsomyndigheten lever cirka 134 000 svenskar i dag med ett spelproblem. För 31 000 av dessa är läget allvarligt.

Sedan den 1 januari i år ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen samt i hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommunen och landstinget numera ansvarar för att förebygga spelproblem samt erbjuda stöd och behandling.

Nyligen anordnade Länsstyrelsen en utbildningsdag för de kommun- och landstingsanställda Sörmland.

– Vi gjorde en undersökning nyligen och då kom det fram att det fanns ett behov av mer kunskap, säger Elin Schelin, alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel-samordnare vid länsstyrelsen.

– Hur god kunskapen är kring spelmissbruk varierar mellan länets kommuner. Lagen har ju inte funnits så länge.

En undersökning gjord av lotteriinspektionen 2017 visar att två av tre svenskar spelar om pengar. Och det handlar om stora summor totalt sett. Förra året hade de svenska spelaktörerna en bruttoomsättning på 48 miljarder kronor enligt lotteriinspektionen. Då är heller inte de spelbolag som saknar svenskt tillstånd inräknade.

I dag finns mängder av spelbolag att välja mellan. Och de syns överallt – i tidningar, i radio och i tv.

– De för en mycket aggressiv marknadsföring, säger Omid Rezvani, ordförande för den ideella riksorganisationen Spelberoendegruppen.

Spelberoendegruppen bildades av bland annat Omid (som själv varit spelberoende) år 2007. Spelberoendegruppen finns idag på elva platser runt om i Sverige, bland annat i Eskilstuna. Syftet med organisationen är att erbjuda stöd för spelberoende och dess anhöriga genom självhjälpsverksamhet.

– Hos oss får man träffa personer som känner likadant. Man blir förstådd. Vi stöttar varandra, och eftersom vi alla är eller har varit i samma situation så sitter vi på väldigt mycket kunskap, säger Omid.

Vilka är det som söker hjälp hos er?

– Det går inte att säga hur en typisk spelberoende ser ut. Det är väldigt olika. Under mina elva år har jag träffat allt från unga till gamla – från psykologer till storföretagare.

Ändå finns det några mönster som Omid märkt av de senaste åren. Bland annat att det är allt fler yngre kvinnor som söker hjälp för sitt spelmissbruk.

– Jag tror det framför allt beror på den ökade tillgängligheten, men den påverkar såväl män som kvinnor. Tack vare bra internet kan vi spela överallt. Du kan ha ett barn i famnen och spela i mobilen samtidigt, säger Omid.

– För det andra tror jag det beror på en allt mer riktad marknadsföring. De senaste fem-tio åren har allt mer reklam börjat riktas direkt mot kvinnor.

En annan tendens Spelberoendegruppen märker av är att dagens spelmissbrukare, med de möjligheter och lockelser som finns, riskerar att hamna i en ond spiral väldigt fort. Ofta krävs det bara några månader – sedan kan livet vara vänt upp och ner.

– Med de spel som finns idag, tillgängligheten, och möjlighet till snabba lån så går det att rasera ett liv mycket fortare i dag. Det folk spelade bort på tio år förut, spelar de bort på ett år idag, säger Omid.

Men det finns ljuspunkter. Omid uppmanar alla som har problem med spelande att söka hjälp. Till skillnad från när han själv var fast i ett spelberoende för elva år sedan finns det idag mycket stöd att få om man vill.

– Jag höll mitt missbruk hemligt i flera år eftersom jag skämdes så mycket. Då blev man hånad som spelmissbrukare. Det fanns inte samma kunskap. Tänk om jag hade läst något i tidningen om spelmissbruk då? Då hade jag nog sökt hjälp tidigare.