”Vi måste göra något”

Nästan hela Mjölk 9,5-gänget. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Mjölkkrisen för tre år sedan förde dem samman. I dag är intresseföreningen Mjölk 9,5 känd över hela Sverige.– Jag tror det är ovanligt att ett antal mjölkbönder går ihop, säger Karl-Arne Larsson.

Vi ses hemma runt vardagsrumsbordet hos Per-Ola Lisjö. Stämningen är god och diskussionsämnena hoppar mellan allt från brandkår och ekomjölk till snöplogning och köttimport.

– Det är grejen med den här gruppen. Man kan ventilera olika saker, och det är värt en hel del, säger Mats Eriksson.

– Hur ofta vi ses beror på säsong. På sommaren är det mycket med skörden, då har vi mycket telefonkontakt. Man går inte ensam hemma på backen längre – nu tar man telefonen och ringer, säger Peter Hildebrand.

Intresseföreningen Mjölk 9,5 bildades i samband med mjölkkrisen 2015. Vid den tidpunkten arbetade Västra Rekarnes mjölkbönder var för sig, alla med liknande problem.

– Vi stod här ute på ladugårdsbacken och Per-Ola kved över hur eländigt det var. Jag sa ”vi måste göra något”. Så vi drog ihop alla mjölkbönder i trakten och ordnade ett möte, berättar Alf Karlman.

– Gruppen fyllde ett tomrum. LRF fanns ju, men det här var något annat. Det här var bara för mjölkbönder – alla med samma intresse, säger Peter Hildebrand.

Idag är Mjölk 9,5 vida omtalad inom lantbruks-Sverige. De tar fram egna idéer, som exempelvis Arlas sommarmjölk, för en dialog med flera lantbruksaktörer och gör gemensamma inköp.

Siffran 9,5 står för övrigt för antalet medlemmar. Alf är ”halvan” eftersom han inte är mjölkbonde men högst intresserad av lantbruksfrågor. Just det till synes låga antalet medlemmar har varit en av nycklarna till föreningens framgång och handlingskraft.

– I en stor grupp blir några alltid tysta. I en liten grupp som den här kan alla känna att de kan komma till tals, säger Peter Hildebrand.

– Jag tycker att vårt arbete är ett bevis för att har man konkreta idéer så lyssnar föreningar och ledningar. Det skulle fler mjölkbönder känna. Många knyter näven i byxfickan, men det går faktiskt att påverka, säger Mats Eriksson.

En fråga som genomsyrar Mjölk 9,5 är arbetet med att försöka öka statusen och lönsamheten för landets mjölkbönder som de anser vara alldeles för dålig. Produktionsjordbruket är viktigt på flera sätt och mer än bara mjölk och ost – det möjliggör också för en levande landsbygd, påpekar gruppen.

– Vi gör inte det här för vår egen skull. Vi lägger en grund för nästa generation. Ska de ha en chans att jobba med jordbruk, då är de här frågorna jätteviktiga, säger Per-Ola Lisjö.