Varning för poesipropaganda

Textstorlek:

Förra lördagen stod jag och en lyrisk kumpan mitt i månglarnas tempel, gallerian i Tuna park, där vi försökte prångla ut lite välbehövlig poesipropaganda. Vi har nämligen ordnat en skrivartävling under hösten tillsammans med Länsbildningsförbundet. Nu ville vi få de intet ont anande, helghandlande Eskilstunaborna att stanna till en stund och överväga ett unikt erbjudande: skriv en dikt, bli publicerad och vinn tusen spänn! Den enda motprestation vi begärde var alltså att de skulle skriva några ord och lämna ett bidrag till poesitävlingen. Vår mission gick trögt i början, minst sagt.

De två vanligaste reaktionerna: 1) att stirra stint i mobilen och låtsas vara helt blasé (fegisar!) samt 2) att stryka tätt utmed väggen på andra sidan gallerians gång. Några få modiga – eller kanske ouppmärksamma – själar kom dock så nära att vi lyckades fånga deras uppmärksamhet och avtvinga dem något slags reaktion på lyrikuppropet. Så vad svarar då en genomsnittlig medborgare när han eller hon uppmanas att skriva en dikt. Jo, ungefär så här (på gnälligt Mälardalsmål): “Nähä-ä du, jag är så himla dåli på dä.”

Det förvånar mig inte att de flesta människor inte orkar, vill, eller törs skriva en dikt – särskilt inte på Tuna park en lördagsförmiddag strax efter löning. Mer överraskande var att nästan alla tydligen satt hemma och skrev usel poesi i smyg. (Ja, hur kunde de annars veta att de var så “himla dålia” på att dikta?)

Vi hade störst framgång hos samhällets kulturbärare – de medelålders och äldre kvinnorna – samt barnfamiljerna. Jag kände igen mig själv i många föräldrars reaktion. De ställde frågor om poesitävlingen till oss via sina barn: “Men det kanske kan vara något för dig, Emelie?” Efter en stunds resonerande: “Jamen, då kanske mamma också ska vara med?” Så fick vi iväg ytterligare två inbjudningar till tävlingen.

På det hela taget var vår poesiintervention på Tuna park lyckad. Under några timmar hann vi dela ut ett hundratal flygblad, få in ett par dikter till tävlingen, och samtala med flera peppade skribenter. En äldre dam berättade om den förhöjda livsstämning som uppstår när pennan fångar den förgyllda höstens brinnande krispighet i en perfekt Haiku. Tävlingen pågår en knapp vecka till, så du har fortfarande chansen att bli rik, publicerad och andligt upplyft.