Slalom med två procent syn

Textstorlek:

Målet är tydligt: om fyra år vill katrineholmsbon Oliwer Rönnelin stå på startlinjen i Paralympics i Peking.– Jag ska träna mer, säger den 15-åriga alpinåkaren.

I somras var Oliwer och tränade med Parasportförbundet i Östersund. Då lades årets träningsporgram upp.

– Min plan för att nå Peking är att träna mer och att längre fram tävla i Europacupen. Målet för i år är att börja tänja mer på gränserna och få mer fart, säger Oliwer.

Oliwer har tävlat i alpint i cirka två år. Innan skidkarriären prövade han både judo och fridykning, men till slut var det alltså skidorna som lockade mest.

– Synskadades Riksförbund arrangerar en skidresa en gång om året som jag åkte med på flera år i rad. Jag tyckte det var jättekul, och till slut kändes det för lite att bara åka skidor en gång om året, säger han.

– Jag gillar farten. Det kanske inte ser ut att gå så fort när jag åker, men för mig känns det så. Jag gillar känslan.

Oliwer har haft en synskada sedan födseln. På höger öga har han två procents syn – på vänster öga kan han bara urskilja ljus och mörker.

– Jag använder hjälpmedel för dator och telefon, och så läser jag punktskrift, svarar Oliwer på frågan hur hans synskada påverkar honom i vardagen.

Även hinder, som för andra kan upplevas som små, kan ställa till det för Oliwer.

– De senaste veckorna har rödljusen varit avstängda i en korsning som jag passerar på väg till min skola. Det har gjort att jag inte kunnat cykla eftersom jag inte vet när bilarna kör, säger Oliwer som istället fått gå till skolan.

– Men nu funkar de igen och det gjorde mig jätteglad.

I slalombacken och när han tränar har Oliwer alltid en ledsagare med sig. Ledsagaren åker först och guidar med hjälp av radioutrustning Oliwer genom portarna i skidbacken.

Oliwer är ensam i Sverige om att tävla i alpint med en synnedsättning.

Du måste ha väldigt bra balans?

– Jag upplever att jag har väldigt dålig balans…

– Men hur många gånger ramlade du i vintras? Inte en enda gång under tävling, flikar pappa Andréas in.

I väntan på snö är det träning på barmark som gäller för Oliwer. Under sommaren har det blivit mycket konditionsträning på cykel för att hålla igång.

Den som vill följa 15-åringens resa mot Paralympics kan göra det i videoformat på internet. Sedan några månader tillbaka har Oliwer en egen youtube-kanal där han laddar upp korta videoklipp från träningspass och annat.

Videorna är på engelska för att förhoppningsvis nå utanför Sveriges gränser.

– Hittills har jag de flesta av mina följare i Sverige, men några procent finns i USA, Afrika och Polen bland annat, säger Oliwer.

– Jag vill visa att det går att åka skidor som synskadad och hur det fungerar. Men jag vill också visa hur min vardag som synskadad ser ut. Jag vill inspirera.