Mästarna är korade

Textstorlek:

Familjen Patek Kiander i Nyköping kammade hem titeln ”Årets Minimeringsmästare”.

De har lyckats minska sin mängd avfall allra mest under det här året.

– Det känns jättebra. Det känns som att vi har lyckats mot alla odds, säger Angelica Patek.

Projektet med minimeringsmästare går ut på att minska avfallsmängden och samtidigt sprida information om det.

20 familjer i Nyköpings och Trosa kommuner gick med i projektet för ett år sedan. De har utmanat varandra och sig själva i konsten att minska sitt avfall. 16 av familjerna kom i mål.

Karin Sundby som är projektledare berättar att familjerna slängde 193 kilo avfall per person och år när de vägde in sig. Målet var att minska mängden avfall med 50 procent.

– Tittar man på hela gruppen har de minskat avfallsmängden med 57 procent. Nu slänger de 82 kilo per år.

Under året har familjerna fått information om hållbar konsumtion, textil, matsvinn, kemikalier, elektronik och ekonomi. Och olika utmaningar som till exempel att bjuda vänner på restmat och klara av ett köpstopp.

– Den svåraste utmaningen måste jag ändå säga var köpstoppet – till min förvåning. Det var nyttigt att inte bara titta på vad vi slänger utan även vad vi köper. Det är lätt att dras med av de kommersiella krafterna. Därför är det viktigt att ställa sig frågan om man verkligen behöver det man handlar, säger Angelica Patek.

Hon lyfter fram familjens tre barn som avgörande för familjens resultat i tävlingen.

– De ska ha en stor eloge. De har verkligen tagit till sig det här projektet och påmint oss vuxna. ”Nu har du slängt fel”, ”Vi skulle ju inte köpa något?”, ”Jag vill inte ha det här”. Barnen har tagit till sig det här mycket lättare än oss vuxna.

Kommer ni kunna hålla i den här nya livsstilen?

– Jag ser det bara som en början. Det här projektet har gett oss väldigt mycket intryck. I dag använder vi vår bil cirka 70 procent mindre än innan projektet. Istället har vi elcyklar. Tidigare har vi också rest mycket utomlands på vintrarna. Det kommer jag inte kunna klara av framöver. Det håller inte och det är inte värt det.