Kokbok för att få till det

Kajsa Sjökvist, Elliot Norlander, Emma Hedman och Johanna Egestål utgör Simple Meal UF. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Lätt att laga, nyttigt och miljövänligt. UF-företaget Simple Meal UF vill med sin kommande kokbok göra det lite lättare att leva lite hälsosammare.

– Vår slogan är ”jag vet vad jag borde äta, men jag får inte till det”. Det är vad vi tänker jobba efter – att hjälpa folk att få till det, säger Simple Meal UF:s vd Emma Hedman.

Kvartetten bakom Simple Meal UF, vd:n Emma, kommunikatören Kajsa Sjökvist, ekonomiansvarige Elliot Norlander och marknadsföraren Johanna Egestål läser andra året på ekonomiprogrammet på Lindengymnasiet i Katrineholm.

På ekonomiprogrammet är det obligatoriskt att starta UF-företag, men affärsidéerna är upp till eleverna själva att komma på. I Emmas, Kajsas, Elliots och Johannas klass varierar idéerna mellan allt från discon för barn till hudvårdsprodukter och miljömemory-spel.

Vad som fick Emma, Kajsa, Elliot och Johanna att göra en kokbok var det gemensamma matintresset.

– Först tänkte vi göra färdiga matlådor, men vi insåg att det skulle ta lite för mycket tid och att det var många arbetsmiljöregler som skulle uppfyllas. Så vi droppade den idén och kom fram till att vi ville göra en kokbok istället.

Men att göra en kokbok är inte det enklaste, framför allt inte om man vill sticka ut. I genomsnitt släpps det omkring en kokbok om dagen i Sverige.

Det var med den vetskapen gruppen kom fram till att klimat och hälsa skulle bli bokens USP – unique selling point.

– Det finns många böcker om hur man ska komma i form med hjälp av mat. Men det finns inte så många som tar upp hur man förbereder inför matlagning, säger Elliot.

Just hur man förbereder inför matlagning är något av en hörnsten i kvartettens kokbok. Till varje recept kommer det att finnas en liten ruta med punkter som behöver göras i förväg så att själva matlagningen går fortare när man väl står vid spisen.

– Många är stressade idag och hinner inte laga bra mat. Då blir det lätt typ snabbmat istället, säger Johanna.

Hur är ni själva på att planera?

– Hemma hos oss skriver vi ofta matsedel. Ibland håller vi den, ibland inte, säger Kajsa.

Alla recepten i Simple Meals kokbok kommer att utgå från kriterier som dietister och diabetessköterskor satt ihop. Slutprodukten kommer också att kontrolleras av Katrineholms kommundietist.

Annars är det än så länge mycket som är i sin linda kring Emmas, Elliots, Kajsas och Johannas kokbok. Kursen i UF-företagande har precis startat och inte förrän i juni nästa år är allt slut.

– Än så länge är projektet jättekul, säger Johanna.

– Men det är mycket att göra. Mycket nytt att sätta sig in i kring företagande som man aldrig snuddat vid förut, flikar Elliot in.