Idéer som gav pengar i handen

Textstorlek:

Terapisamtal i stallet, industrivecka för högstadieelever och inspiration för unga att starta företag – några av idéerna som gav 50 000 kronor var.

Leader Sörmland belönade sju föreningar och företag som har idéer om hur framtiden på landsbygden ska utvecklas.

Idéerna skulle handla om att utveckla nya aktiviteter, produkter eller tjänster som gynnar det lokala samhället där företaget eller föreningen verkar.

Johannah Ström från Vingåkers Ryttarförening fick pris för idén ”För varje unge – Vingåker”. Målgruppen är barn och ungdomar som mår dåligt på ett eller annat sätt.

– Hästar har en lugnande inverkan på många så vi tycker det skulle vara en bra idé att ha terapiliknande samtal i stallet, kanske under tiden de pysslar med en häst, säger Johanna Ström.

Ridskolan vill samarbeta med socialförvaltning, polis och skola för att få till projektet.

– Det är inte vi som ska samtalen, det får professionell personal ha. Vi håller med hästar. Att vara i stallet kan bygga förtroende och ge dem en gemensam nämnare, säger hon.

Två idéer från Vingåker belönades. Även Staffan Jonsson från verkstadsföretaget Vytab fick 50 000 kronor för att utveckla idén om att ha en industrivecka för högstadieelever.

– Vi vill väcka intresse för industriarbete genom att samarbeta med skolan. Det finns enormt många olika arbetsuppgifter inom industrin, men skolan kommer längre och längre från arbetslivet och eleverna vet inte vad industriarbete innebär, säger Staffan Jonsson.

Han vill se ett närmare samarbete med skolan, inte enbart under en industrivecka utan i övrigt också.

– Vi har en möjlighet att fånga upp skoltrötta elever. Vi vill se fler elever på yrkesutbildningar och då måste vi kunna intressera eleverna för arbetet, säger Staffan Jonsson.

Det kom in 18 bidrag från åtta kommuner. Alla kommer att få fortsatt kontakt med Leader Sörmland för att utveckla sina idéer även om de inte fick 50 000 kronor.

Growfast är ett UF företag med fyra killar från Grillska gymnasiet i Eskilstuna som vill få fler unga att starta företag. De lutar sig på statistik och säger att det behövs fler unga entreprenörer.

– Eskilstuna är den 17:e största orten men vi ligger på plats 253 i andel företag, det finns stor potential att utveckla, säger Edvin Unneberg.