Företagare i motvind

Textstorlek:

Flera gånger var hon nära att ge upp. Trots en solid ekonomi, säkerhet och ett företagande bakom sig nekade banken henne lån.– Det är inte ett nej som är värst. Det är bankens nonchalans, ointresse för små företag och att de inte ens besvärar sig med att ringa tillbaks, säger Monica Hellberg i Strängnäs.

Monica är hantverkare. Hon har burit på drömmen att öppna egen butik. I våras kom möjligheten när syberhörsaffären i Strängnäs blev till salu. Monica Hellberg bestämde sig för att slå till. Här kunde hon dels driva butiken vidare dels exponera sitt företag inom ullhantverk. Men riktigt så enkelt var det inte.

– Bakgrunden är att jag har handarbetat hela livet. Jag väver, stickar, sysslar med macramé men framför allt handspinner jag ull, berättar Monica. Och det är inom ullen hon har skaffat sig ett namn och en profil.

Monica ger kurser i hela Sverige i hur man handspinner ull och hon har också arbetat på Båvens spinnhus.

– Det är mitt kunnande inom spinneri och verksamheten i butiken jag nu kommer att kombinera, förklarar Monica.

Med detta koncept vände hon sig också till banken. Men här tog det stopp.

– Jag levde i fantasin att har man inga lån, en solid ekonomi och en fastighet borde det inte vara problem att få några lån. Men oj så fel jag hade. Men ett nej med en motivation från banken hade jag kunnat ta.

– Det som gjorde mig så arg, fortsätter Monica, var att jag blev direkt otrevligt bemött, av min egen bank. Då vände jag mig till en annan bank men de bemödade sig inte ens med att återkomma med ett besked.

Monica Hellberg blev besviken och var nära att ge upp men drömmen ville liksom inte släppa.

– Till slut dök det upp en vän till familjen som gick in om en slags räddande ängel med ett privat lån. Det är jag förstås oerhört glad över även om jag fortfarande är irriterad på banken.

Sörmlandsbygden har varit i kontakt med Anette Ringius på Swedbanks huvudkontor. Hon känner inte till det enskilda fallet men säger i en generell kommentar:

– Varje kunds ärende prövas individuellt, en samlad bedömning görs och vi tittar givetvis på återbetalningsförmågan.

Om en vecka öppnar Monica sin handarbetsbutik och hennes dröm fortsätter att leva vidare. I butiken kommer hon att hålla kurser i ullspinneri och det kommer även att finnas en liten stickhörna där kunder kan träffas, utbyta idéer och så förstås sticka.

Men resan hit har varit lång och med facit i hand tycker Monica att det är ganska knöligt att vara egen företagare.

– Jag har ju också varit i kontakt med Nyföretagarcentrum och de ger många råd men jag tycker nog också att de vore bra om de vore ärliga med vilken byråkrati det är som gäller för nya företagare.

– Det gäller att ha kraft att stå på sig för att genomdriva sin idé. Jag har fått hjälp utifrån och det är jag mycket tacksam över.

– En redovisningsbyrå har jag anlitat som hjälper mig med bokföringen, jag har, trots bankens idoga nej, nu ekonomisk kraft i ryggen vilket innebär att jag helt kan koncentrera mig på att driva min nya verksamhet framåt. Det ska bli väldigt spännande.