Bo i natur eller i rymden

Textstorlek:

Allt fler väljer att lämna sta´n och flytta ut på landet. Till natur och till en möjlighet att kunna odla i liten skala. Men hittar man inte något lämpligt torp kan rymden vara ett alternativ. Det framgår av Svensk Fastighetsförmedlings nyutkomna rapport om bostadstrender.

– En sak är helt överordnat i rapporten, vårt hem ska vara en plats för trygghet i en snabbrörlig omvärld, säger Tanja Ilic, VD vid Svensk Fastighetsförmedling.

Det är statistiskt säkerställt att många vill avdigitalisera hemmet och skapa rum utan mobiler, paddor och internetuppkopplingar.

Sedan finns det en liten grupp som går helt emot ett lugnare hem och de skulle gärna hoppa på ett boende i rymden – om det hade varit möjligt.

Den allra starkaste trenden är ändå den nya ”gröna-vågen-rörelsen”, men bostaden får gärna ligga nära vatten. Drygt 26 procent av dem som har ett fritidshus drömmer om att göra om det till en permanentbostad.

Fler är också beredda att resa längre, jobba hemifrån och att avstå status för att få leva sin dröm på landet.

Några som gjort det är familjen Svensdotter – Hjelm i Graninge utanför Hälleforsnäs.

– Jag tror inte vi är ensamma om att känna så här. Man har gjort sina år i Stockholm och ser inte tjusningen där längre. Man sitter fast i bankernas press och hjulet bara snurrar på. Vi ville göra något annat, säger Lovisa Svensdotter – Hjelm.

Det här med status har också seglat upp som ett hett ämne. På frågan hur det kommer att synas i våra hem svarar Tanja Ilic så här:

– Yta eller storlek blir mindre viktigt. Färre saker som håller längre, gjorda i äkta material och träslag, producerade i Skandinavien, får högre värde. Vi behöver omge oss av sådant vi håller av – även om det inte är ”rätt i tiden”.

– Jag tror att om några år kommer vi att tänka tillbaka på 2018 som ett av de sista åren då vi statusshoppade. Det har inte bara med hållbarhet att göra utan handlar också om vårt eget välbefinnande.

Vi har också numera, i takt med att priserna på bostäder ökat, vant oss vid att bo mindre. Men det finns en nedre gräns.

De flesta anser sig behöva minst 30–40 kvadratmeter per person för sitt boende. Men hälften av dem under 30 år kan tänka sig att bo på mindre än 30 kvadratmeter.

Såväl barn som föräldrar är överens om att barnen bör vara ute ur föräldrahemmet och klara sig själva senast vid 23 års ålder, helst tidigare.

En ny utmaning som seglat upp på ”bekymmerslistan” är att ordna ett bra boende till våra äldre – för hem till oss får inte svärmor flytta in, det visar svaren i Svensk Fastighetsförmedlings rapport tydligt.

Lena Magnergård