Bättre livskvalitet som företagare i Viala by

Lars Ericsson och Helén Eriksdotter tycker att de bor närmare kunderna sedan de flyttat till Viala mellan Katrineholm och Vingåker. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Lars Ericsson och Helén Eriksdotter tog med sig företaget när de flyttade till Viala by mellan Vingåker och Katrineholm.– Vi har kommit närmare kunderna och har definitivt bättre livskvalitet här på landet, säger Helén Eriksdotter.

De säljer rejält stora växthus och uppvärmning i olika material och olika utseende.

– När någon berättar att de vill ha ett växthus på 100 eller 200 kvadratmeter så tänker vi – vad gulligt – men de växthus vi säljer ligger i genomsnitt på 2000 till 3000 kvadrat, säger Helén.

De skräddarsyr lösningar för växthus, uppvärmning och bevattningsanordning till professionella grönsaksodlare, handelsträdgårdar och skogsplantskolor.

– Det spelar egentligen ingen roll var vi bor, men sedan vi flyttat hit har vi märkt att vi fick närmare till kunderna. Många stora växthusodlare bor i södra Sverige, säger Lars.

De flyttade från Eskilstuna till Viala för ett år sedan. Det var sommartorpet som lockade.

– Här skulle man kunna bo, tänkte vi, sedan gick det ganska snabbt och vi byggde ett hus, säger Helén.

Hon pekar ut genom fönstret på grannens fårhage och alla färgstarka lövträd.

– Det är härligt att bo så här. Naturen är nära, årstiderna är inpå knuten och vi trivs jättebra i byn.

Lars är uppväxt på landet som femte generationen trädgårdsmästare. Han hade egentligen tänkt driva familjens handelsträdgård utanför Södertörn, när allergier satte stopp för den karriären.

– Först blev jag deprimerad, men sedan kom jag på att jag kunde använda den kunskap jag hade med en annan inriktning.

Han började jobba med växthusteknik i slutet av 70-talet och startade Progro 1992. Nu jobbar han en hel del med konsultatuíon för kommuner, stat och högskolor. Till exempel Göteborgs Botaniska trädgård som ska bygga ett nytt växthus.

– Det ska innehålla 22 olika klimatzoner och 7000 växter som ställer olika krav.

Tekniken med värme, fuktighet och ljus ska klara allt från alpväxter till djungel. Från kyliga temperatur och ständigt ljus till tropisk värme och extrem luftfuktighet.

– En annat jobb var när Naturhistoriska riksmuseet byggde ett växthus på en och en halv kvadratmeter med jordens kretslopp.

Helén berättar att hon mejlade Vingåkers kommun när de flyttade till kommunen.

– Jag skrev ”Hej, vi är nyinflyttade företagare, vad gör ni för oss?” Vi fick svar nästan direkt och efter några veckor var kommundirektören, näringslivslotsen och kommunstyrelsens ordförande hemma hos oss. Vi fikade och svarade på en enkät.

– En liten kommun ger närhet och en stor avstånd. Det känns som om det finns möjlighet att påverka i en liten kommun.