Valstugor som gör nytta

Ridskolechef Ann Holmqvist och vänsterns Peter Hjukström öppnar portarna till den lilla valstugan som vänstern i Mariefred har skänkt till den lokala ridklubben. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

De flesta partier har sålt sina valstugor för några tusenlappar. Men vänstern i Strängnäs fick en annan idé. De lånar ut sina valstugor mellan valen.

– Användarna kan använda dem till 98 procent och vi får tillbaks dem om fyra år, det är bra för båda parter, säger vänsterprofilen Peter Hjukström i Mariefred.

Efter förra valet fick Djurskydddet i Mariefred ta över vänsterns gamla valstuga.

I år är det Mariefreds ridklubb och Ekelunds ridskola som får ta över två valstugor.

Den lilla är skänkt till klubben, men den stora, som är byggd för att hålla i ett tjugotal år får klubben låna och vårda fram till nästa val.

– Vad klubben använder sina stugor till lägger vi oss inte i. Det viktiga var att stötta en kvinnodominerad sport som kommunen missgynnar, det finns en tydlig genderrelaterad problematik här, säger Peter Hjukström (V).

– Vi är förstås väldigt tacksamma och tycker att det här är en bra idé. Det spelar ingen roll vilket parti som ligger bakom valstugorna då vi är partipolitiskt obundna. Jag tycker att fler partier kunde göra så här, säger ridskolechefen Ann Holmqvist.

Att ridsporten är missgynnad håller Ann med om.

– Det är uppenbart att kommunen inte prioriterar ridsporten och alla flickor som kommer hit.

– Jag möter dagligen unga tjejer som har svårt att ta för sig. Men de som kommer till stallet är ofta duktiga, de gillar ledarskap samt ordning och reda. Här växer många av dessa tjejer och de lär sig att ta för sig, därför förstår jag inte varför det här ska vara en missgynnad sport.

– Jag tror att det här är en genderproblematik, säger Peter.

Han hänvisar till att kommunens bidrag till ridsporten är 80 kronor per medlem medan hockeyn till exempel kan få upp till 4 500 kronor per medlem, det talar väl sitt tydliga språk.

Vad valstugorna ska användas till är inte riktigt klart.

Just nu övernattar trähästen i den lilla valstugan, som ridklubben har fått, men den stora står än så länge tom.

Det kan få plats två våningssängar där eller så kan den användas till förråd.

– Vi är en sport som vill vara tillgänglig för alla och vi håller just nu på att handikappanpassa området men vi behöver också omklädningsrum för att bli en godkänd anläggning men det kan vi inte leva upp till idag, säger Ann Holmqvist.