Valet som inte spelar någon roll

I Stallarholmsskolan som i och med den nya skolstrukturen blev av med sitt högstadium röstades det om skolan i ett fjärde val.
Textstorlek:

Hur det än går spelar det ingen roll. Skolvalet i Strängnäs är mest ett spel för gallerierna. Kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) sa redan före valet att planen är att fortsätta på inslagen väg eftersom en folkomröstning endast är rådgivande. Skolorna är dessutom redan nedlagda och eleverna går i andra klasser.

I Strängnäs kommun fick väljarna, i söndagens val, lägga ner fyra valsedlar på valdagen. Alltså en mer än i andra kommuner. Det handlade om folkomröstning i den hett omdebatterade skolfrågan.

Redan i april fattade kommunfullmäktige, med en majoritet bestående av Moderater och Socialdemokrater med hjälp av Strängnäspartiet, beslut om att lägga ner fyra glesbygdsskolor samt två högstadieskolor i komunen.

Men ett så kallat folkinitiativ fick majoritet bakom sig att genomföra en folkomrösning. Så skedde också i söndags.

Men då var skolorna redan tömda och eleverna placerade i andra skolor inom kommunen. Många inom kommunen talade om att främst Socialdemokraterna men även Moderaterna skulle få ”sota” för sitt beslut på valdagen. Så skedde inte riktigt.

– Jag tror snarare att väljarna uppskattar vår ärlighet och förmåga att kunna fatta tuffa beslut som kanske inte alltid är populära. Det har man visat i söndagens val, säger Maria Antropowa Ehrnfeldt (M) som är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och som har dragit lasset att försvara nerläggningen gentemot väljarna.

Även Socialdemokraternas ledare i Strängnäs kommun Monica Lindell Rylén säger att väljarna har visat förståelse för beslutet även om hon är besviken för att Socialdemokraterna tappade två mandat i kommunfullmäktige.

– Jag trodde nog kanske att vi skulle tappa ett mandat men att vi tappade två är trist, även om jag inte tror att det direkt är kopplat till valet om skolstrukturen. Vårt tapp handlar snarare om hur vindarna i hela Sverige blåser och det har påverkat oss, säger hon.

När Sörmlandsbygden trycks är ännu inte rösterna räknade.