Stänger, snurrar och svettdroppar

Textstorlek:

Sexigt, porrigt och avklätt? Nej snarare svettigt, akrobatiskt och jobbigt. Poledance och pole fitness är omgärdat av fördomar. Sörmlandsbygden besökte ett träningspass.

Det är söndag kväll och Jax Jones hitlåt Breathe dunkar i Gula salen på Let’s Move i Eskilstuna. Det är kvavt i den lilla träningslokalen och en ensam fläkt snurrar för fullt i ett av hörnen.

Vid salens fem stänger står sex deltagare. Tränaren Nathalie Quist visar hur de ska tänja och röra sig för att värma upp alla muskler i kroppen.

– Pole fitness kräver mycket armar, axlar och bålstyrka, säger hon.

Nathalie har dansat hela sitt liv men instruerar i pole fitness sedan 2014. Pole fitness kan beskrivas som poledance men med mer fokus på träning än dans.

– Vi valde också att kalla det pole fitness för att bryta med fördomarna om att det ska vara sexigt och porrigt. Så är det inte. Vi tar inte av oss några kläder eller juckar. Vi är här för att träna, dansa och ha kul, säger Nathalie.

– De flesta som kommer hit första gången brukar säga ”oj, var det så här jobbigt”.

Det är kanske få som vet om det, men i dag är poledance en sport och i Sverige finns ett eget poleförbund. Det arrangeras tävlingar såväl nationellt som internationellt, och det finns klasser för både män och kvinnor.

Framför allt rör det sig inte om någon ”stripp-dans”. Snarare handlar poledance om akrobatik och konstnärlighet.

– Jag tycker pole fitness är bra kompletterande träning. Många tjejer är bra på att träna underkroppen – här är det nästan bara överkropp, säger Nathalie och poängterar att man varken behöver vara superduktig eller ”ung” för att träna pole fitness.

På Let’s Move har man haft flera utövare som varit över 50, och någon enstaka över 60.

– Det är helt okej att bara komma hit, svettas och ha roligt.

Nathalie instruerar deltagarna i hur de ska göra för att graciöst svinga sig runt stången. Det skrattas, det snurras och svetten lackar så att stängerna får torkas av med jämna mellanrum.

Philip Nordström, som provar pole fitness för första gången, är övertygad. Han kommer att fortsätta.

– Det var spännande och jobbigt. Roligast var snurrarna.

Så du kommer att fortsätta?

– Absolut, jag ger mig inte i första taget.