Nytt styre i landstinget

Textstorlek:

Det står nu klart att det blir Socialdemokraterna som tillsammans med valets stora segrare, Vård för pengarna, kommer att styra Landstinget – som till årsskiftet blir Region Sörmland – under kommande fyra år.

– Jag kan bekräfta att vi, tillsammans med Vård för pengarna, har kommit överens om att inleda ett samarbete, säger Monica Johansson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, i en första kommentar.

Det var på tisdagsförmiddagen som de båda partierna kom överrens. Men tillsammans har de endast 38 mandat vilket inte innebär att de får majoritet i landstingsfullmäktige. För det saknas två mandat. De båda parterna öppnar därför för ett eventuellt samarbete med ytterligare ett parti.

Vilket parti?

– Det kan jag i nuläget inte svara på. Det finns flera intressanta alternativ. Men vi kan också styra tillsammans utan majoritet det är jag inte främmande för, säger Monica Johansson.

Hur fördelar ni posterna?

– Så långt har vi inte kommit i våra diskussioner.

– Vi har tillsammans gjort en grov överenskommelse men sedan får vi se om ytterligare ett parti kommer att ingå i vår överenskommelse. Först då kan vi börja diskutera poster och konkretisera hur vi ska gå vidare.

Jonas Lindeberg, Vård för pengarna, bekräftar också uppgörelsen och säger att de med Socialdemokraterna får den bästa möjligheten att genomdriva sin politik, med ett ökat fokus på hälso- och sjukvården.

Monica Johansson tror att en färdig överenskommelse kommer att finnas innan veckan är slut.

– Vi kommer inte göra någon långbänk av det här utan vi vill så fort som möjligt kunna axla vår roll och gå vidare i vår nya sammansättning.

Landstinget Sörmland kommer vid årsskiftet ändra namn och blir då Region Sörmland.