Mästerskap i Dunker

Textstorlek:

– Varsågod och.. Rid!
Nina Wårenius är mycket auktoritativ som speaker, van vid större hästar och större tävlingar. Men ryttaren hon just släpper ut på banan är Cecilia, 5 år på sin turkosprickiga häst Lilla gubben och tävlingen är käpphästmästerskapet på Dunkersdagen.

Dunkersdagen arrangeras för nionde året, den har vuxit från ett litet traditionellt hembygdsarrangemang till ett evenemang med mängder av inslag och en rejäl publiktillströmning. Helt nya inslag för i år är traktorbaletten och käpphästkapplöpningen.

Jenny Lundin, Dunkersbo sen födseln, är ansvarig för hästtävlingen. Hon såg käpphästtävling på Strömsholm och familjen har snickrat hinder under sommaren.

– Käpphästar är stort nu. Många av käpphästryttarna håller på med vanliga hästar också. De syr sina käpphästar själva, tillverkar träns, grimmor och grimskaft. Släpper ut dem i hagen också.

Här har man tre klasser, med 20, 50 och 70 centimeters höjd på hindren. Man kör på tid och räknar fel. Deltagarantalet är begränsat till 30.

– Det är en bra sport, de får massor av motion, säger Jenny.

Cecilia på prickiga Lilla gubben kommer från Södertälje men har farfar i Dunker, och hon berättar att hon tränat hela veckan.

– Man tar två strumpor och proppar med bomull, berättar Pollyanna Andersson om sin häst. Men med manen fick mamma hålla på från klockan 9 till klockan 1.

Novali Karlsson är 13 år och kommer tillresande från Hälleforsnäs tillsammans med kompisen Frida och tre hästar. Novali upptäckte käpphästar på Instagram och började tillverka, först gjorde hon av strumpor, nu syr hon dem helt och hållet.

– Jag har gjort ungefär fjorton stycken. Jag tänkte sälja men är helt fäst vid dem alla, så jag har ganska fullt hemma.

På internet kan man se att en käpphästklubb kan ha tiotusentals följare. På Instagram köps och säljs hästar och tävlingar marknadsförs. Beskrivningen ”Hur man gör en käpphäst” har 52 000 visningar.

– Hästen har blivit halt, ropar speakern diplomatiskt, när en av de minsta ryttarna inte pallar för tävlingstrycket och vägrar gå fram till start.