Karriärbyte – från havre och hö till båtar och sjö

Textstorlek:

I somras startade Annette Hansell sitt företag Svea Skärgårdsturer. Hon köpte den före detta fiskebåten Svea på blocket och började med passagerartrafik i Nyköpings kust och skärgård.

– Det har gått bra, över förväntan, säger hon.

Just den här dagen är hamnen i Nyköping grå och regnet strilar envist ner, men det har varit ett bra väder för båttrafik till bad.

Annette har kört den sin passagerarbåt fram och tillbaka till badöarna Långskär och Svärdsklova i den sörmländska skärgården. I helgen gick de sista turerna för säsongen, nu är det dags för fiske eller höstutflykter.

– Jag tror inte att de som är proffs vänder sig till mig när de ska fiska, men kanske företag, kompisgäng eller familjer som vill ta det lugnt och umgås, säger hon.

Vid 47 års ålder sadlade Annette om från lantbruk till vatten. Hon är född och uppvuxen i Skåne. Föräldrarna hade lantbruk och hon utbildade sig till lantmästare på SLU i Alnarp. Efter det jobbade hon med miljö- och djurtillsyn, först i Torsås kommun och sedan på länsstyrelsen.

– Jag gillade att åka ut och träffa folk, men till slut ville jag göra något annat än myndighetsutövning.

Hon började på Svenska Foder som rådgivare.

– Det är kul med rådgivning och fasta kunder, men säljet passade inte mig. Det var kris i mjölkbranchen då. Jag bestämde mig för att sadla om helt 2015.

Naturligtvis kom det inte som en blixt från en klar himmel. Hon är uppväxt nära havet och har seglat mycket.

Hon började på en teoretisk utbildning på Sjöfartshögskolan i Kalmar. Och fortsatte sedan på Fartygsbefälsutbildningen på Marina Läroverket. Det var studier om navigation, sjöfartsregler och teknik kombinerat med praktik.

– Det var jättekul att plugga. Jag gjorde praktik på Göta kanalbåtarna och fick fortsätta där under sommaren.

I sommar har hon kombinerat jobbet som matros på Göta kanal med sitt eget företagande. Det har funkat bra för hon hade bestämt sig för att starta smått.

– Jag blir inte rik på det här, så jag behåller mitt andra jobb på Göta kanal. Där har jag tolv dagar jobb och tolv dagar ledigt och då passar jag på att köra turer.

Båten köpte hon på Blocket. Svea är en fiskebåt som användes i yrkesfiske till för fyra år sedan, sedan blev hon turfiskebåt i Höganäs. Och nu går hon passagerartrafik i Sörmland.

– Min första säsong är som en marknadsundersökning. Nästa sommar kommer jag att ha andra tider, kanske fler kvällsturer.

Anette är nöjd med sommaren och säger att hon kunde kört heltid. Efterfrågan var stor.

– Jag har mycket planer för framtiden. Jag hoppas att många passar på att ta med fika och åka med på rundturer nu i höst. Skärgården i höstfärger är en upplevelse.

– Jag kör i vitt skilda sammanhang som ett gäng som ska grilla, några som fiskar eller askspridning i havet.