Kärlekshistorien S + M

Textstorlek:

Grunden för en bra kärlekshistoria brukar vara balans mellan de två parterna. Under mandatperioden, som vi nu lagt bakom oss, har fyra av länets nio kommuner regerats av Socialdemokrater och Moderater i koalition, en så kallad ohelig allians. Nu har vi facit i handen och vet vad väljarna tyckte om saken. Vem blev vinnare och vem blev förlorare?

I Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm och Gnesta har Socialdemokrater och Moderater regerat tillsammans. Hur det blir framöver vet vi ännu inte. Just nu förhandlar valvinnarna och allt är inte färdigt i kommunerna.

Men med valresultatet i handen kan vi se vad väljarna faktiskt tycker om samarbeten. Är det som man så ofta säger, att stödpartiet, det vill säga det minsta partiet i en kolaition förlorar stort eller stämmer inte det?

På riksplanet vet vi att Miljöpartiet, som varit ett stödparti i regeringen, förlorat rejält. Men hur ser det ut i de kommuner som har samarbetat?

I Katrineholm har Socialdemokraterna varit betydligt större än koalitionspartnern Moderaterna och många har frågat sig varför inte moderaterna hellre driver oppositionspolitik. Men årets valresultat visar att moderaterna kanske har tjänat på sitt samarbete.

Till skillnad mot riksresultatet ökar Moderaterna i Katrineholm något och Socialdemokraterna ligger relativt oförändrade. Det verkar alltså som om väljarna är nöjda.

I Eskilstuna däremot är Moderaterna besvikna över valresultatet. Enligt gruppledaren Jari Puustinen (M) hade man räknat med 20 procent men hamnar på riksresultatet runt 18 procent. Men han tror inte att det försämrade valresultatet beror på samarbetet med Socialdemokraterna och ”älskaren” Centerpartiet.

– Vi ser en väljarflykt till Sverigedemokraterna, tappet beror inte på vårt samarbete med Socialdemokraterna, säger han.

Även Socialdemokraternas kommunalråd i Eskilstuna Jimmy Jansson lovordar samarbetet över blockgränserna och har redan presenterat en fortsättning.

– Väljarna vill se resultat, inte en massa tjafs, säger han.

Strängnäs har ofta styrts av Moderaterna eller Centern. Men sedan valet 2014 har kommunen letts av en koalition mellan Moderater och Socialdemokrater.

Tillsammans har man fattat beslut om att strama upp ekonomin i kommunen och även fattat det impopulära beslutet om att lägga ner flera skolor.

– Väljarna har uppskattat vårt samarbete och jag hoppas på en utsträckt hand från Moderaterna även efter det här valet, säger Monica Lindell Rylén (S).

I Gnesta har Socialdemokraterna regerat med stöd av Moderaterna. Här verkar dock inte väljarna gilla samarbetet. Tillsammans har partierna tappat 7,8 procent, alltså ett mandat v. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med i princip lika många procent. Här verkar väljarna alltså inte gilla samarbetet och båda partier har förlorat stort.