Här stänger valrörelsen

Det är tidig morgon, dagen efter valet och valstugorna fraktas bort för att lämna plats för ordinarie torghandel igen. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Affischer, flygblad och pamfletter är bortrivna. Nu stänger valrörelsen och gator och torg städas upp. Men i år har partierna inte alls haft lika många valstugor som tidigare år. I stället har man satsat på billigare alternativ som tält, husvagnar och cyklar.

– Det krävs tillstånd för att sätta upp valstugor och affischer. De flesta tillstånd gick ut i månadags och den som inte får bort sitt material kan bötfällas, säger Ove Sjödin på gatukontoret.

Antalet valstugor har minskat i år. De flesta valstugorna säljs långt innan de sätts upp.

Det är partierna som säljer och vill ingen medlem köpa valstugan brukar det gå att hitta annonser på Blocket.

Runt 10 000 kostar det att köpa en valstuga. Skicket är olika och ofta är det köparen som ansvarar för att ta bort stugan.

Just nu finns det en valstuga till salu på Blocket, men då måste man vara beredd att åka till Göteborg där den finns.

I Strängnäs hämtar Anders Norlén valstugor för moderaterna.

– Jag vet inte alls vilka köpare det handlar om, min uppgift är bara att frakta bort valstugorna i Strängnäs och Mariefred, säger han.

Det är även partiernas ansvar att ta bort valaffischer.

– Böterna kan bli kännbara för partier som bara struntar i detta. Och skyldigheten att plocka undan och städa efter valet gäller inte bara valstugor och affischer.

– Flygblad, informationsmaterial och vimplar ska också väck, snarast möjligt, säger Ove Sjödin.

Kan du se vilka som surar och har förlorat?

– Ha ha! Ja, faktiskt. Förlorarna brukar inte vara lika pigga på att göra rätt för sig och städa undan. De som kommer först och röjer är nästan alltid vinnarpartierna. Konstigt, men det brukar faktiskt vara så.