Flen investerar i hälsan

Höjdhopp – kan det vara något? Under hälsoveckan går det bra att smaka på allt från squaredans till hockey. Foto: Arkivbild/Karina Frölund
Textstorlek:

Yoga, skridsko-disco eller armbrytning – nästa vecka finns alla chanser för Flensborna att komma igång och röra sig. Under hälsoveckan är kommunen ett smörgåsbord av aktiviteter. Gratis är gott och och det kostar inget att prova.

– Det är en chans att pröva på, en möjlighet att hitta något som är roligt. Det är viktigt att ta hand om sig och i föreningarna finns inte enbart en möjlighet att röra sig utan också andra människor och gemenskap, säger projektledare Jessica Ekermann i Flen.

Det börjar redan på lördag med Idrottens dag på Hammarvallen. Det är en del av European week of sports som arrangeras över hela Europa.

Sörmlandsidrotten vill att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt.

Det handlar därför inte om prestation och det gamla vanliga. Det blir fotboll, men inte som du har spelat förut.

Istället heter sporterna fotboll fitnes, käpphästhoppning och basket mot en korg och 3 mot 3. Idrotter som utvecklat nya grenar för att anpassa sin idrott så att fler kan vara med längre.

– Det är inte så smalt att det enbart handlar om kropp och motion. Många tampas med utmattningssyndrom, har ont i ryggen eller annat. Det handlar om att investera i sin egen hälsa och träffa nya människor i ett socialt sammanhang.

Bland gympa- och yogapassen finns körsång, stickning och keyboard.

Det ska enligt Jessica Ekermann vara träning för knopp och kropp.

Allt från motion och avslappning, till kultur och musik, dans för bättre fysisk och mental hälsa.

Förra året var Gen-pep-dagen populär med 600 besökare.

Det är kronprinsessparet som är initiativtagare till organisationen som vill att familjer ska röra sig tillsammans.

– Familjeaktiviteterna är uppskattade. I år har vi två spökvandringar eftersom det var så populärt förra året.

Bland aktiviteter som simning, skivstång och återbruksskapande finns ett par föreläsningar.

Bland annat kommer Friskis och Svettis grundare Johan Holmsäter till Flen. Han föreläser och håller i en rörelse-workshop.

– Det är bara att ta ett djupt andetag och kasta sig ut, är man osäker ska man veta att det är fler som är. Man kan också be eller muta en kompis att följa med, säger Jessica Ekermann

Flens kommun arrangerar Hälsoveckan tillsammans med företag, organisationer, föreningar och privatpersoner .