Drömmar under klubban

Textstorlek:

Intresset var stort när Fredrik Liljencrantz drömmar auktionerades ut i lördags i Julita. Allt från 1700-talsglas, konst och kläder från operan till en kyrkorgel, hundratals fönster och gallerförsedda bankdörrar. Han var en samlare av stora mått.

Han var också en personlighet, välkänd i Julita där han bott perioder.

– Han var en enstöring och har alltid varit lite excentrisk. Han hade ett gott hjärta men kunde reta gallfebern på många. Fredrik var en komplex person och efter att ha gått igenom samlingen framstår han som ännu mer komplicerad, säger hans syster konstnären Clara Waller.

Fredrik Liljencrantz var 73 år när han dog den första advent förra året. Clara som sörjer sin bror berättar att han redan i skolan var något av en outsider.

– Han var otroligt konstnärligt begåvad och skckades till Paris efter studenten, men jag har en känsla av att mina föräldrar tyckte att ”det var det enda han dög till”.

Men det blev ingen konstnärskarriär för Fredrik Liljecrantz.

– Han målade ett par stora tavlor. Jag och min bror fick var sin, färgstarka, abstrakta – jag älskar dem. säger Clara.

– Han gjorde underbara blomsterarrangemang och var otroligt finmotoriskt begåvad. Men han anpassade sig aldrig till eller passade aldrig in i det här konstiga samhället vi lever i.

I stället intresserade sig Fredrik för saker. Han gillade att gå på auktioner och samlade på sig grejer.

– Det kändes helt oöverstigligt. Det har tagit mig hela sommaren att samla ihop och organisera alla dessa grejer, säger Clara som först nästan blev lamslagen av mängden föremål.

Bara att hitta alla grejer krävde mycket arbete. Han hade flera lador med prylar hos andra människor. Hon har fått samtal om saker som stått hos andra och hon har hittat kvitton på mycket som hon inte lokaliserat.

– Jag har också tendenser av den där samlargenen, men det gäller att hålla den under kontroll. Det här är svårt att förstå.

Tusentals grejer har samlats i en stor lada i Rökärr i Julita. Sammanlagt blir det 700 utrop under dagen. Många är intresserade och det är trångt på gårdsplanen när auktionen drar igång.

– Först kändes närgånget att hålla på med hans prylar, men jag var tvungen.

Ladan är proppfull av numrerade kartonger med föremål. Hon pekar på en kartong fårsaxar och säger ”varför”. Sedan pekar hon på gardiner och speglar och säger ”varför” igen.

– Jag har naturligtvis tänkt på det här under tiden, och tror att det var själva handlandet som intresserade honom, Att rädda prylarna från någon annan köpare… tror jag.

Ove och Lillevi Schröder håller tempot i utropen. Kartong efter kartong med blandat innehåll flyttar till nya ägare. En vas för 1000 kronor ena stunden och en kartong för 50 spänn i nästa.

– Han har köpt så många halvfärdiga drömmar som jag säljer nu. Det känns som om jag säljer hans liv. Jag frågar mig om jag förskingrar hans arv, men samtidigt hamnar sakerna hos människor som ropat in dem och faktiskt vill ha dem, säger Clara.