DM segrare i brukshäst

Textstorlek:

I lördags avgjordes DM i bruksridning och brukskörning på Magda säteri utanför Eskilstuna.

Sammanlagt 15 tävlande gjorde upp om DM-titlarna.

Bruksridning består av 13 delmoment som skall ridas inom maxtid, nära idealtid. Det gäller att samarbeta genom olika stationer där ryttaren ska visa att hästen litar på ryttaren och är lydig. Det kan till exempel fladdra saker, ekipaget ska kunna vända trångt, ställa hovarna exakt och gå genom vatten.

Målet är att skapa förståelse för hur hästen fungerar vid god hantering med bra hästmannaskap. Segrade i DM-klassen gjorde Veronica Angelöf med Silje.

Brukskörning är en tävlingsform med inriktning på samarbetet mellan kusk och häst. Ekipaget ska köra igenom en bana och utföra upp till 12 olika moment, som påminner om momenten i ridning som ska klaras lugnt och exakt. Pär Eriksson tog hem DM segern i år.

Segrarna är nu klara för SM nästa år. Det är inte bestämt än var det går.

Pär Eriksson ska tävla i ett annat SM redan om två veckor. Den 29 – 30 september är det SM i plöjning vid Lyngby Gård i Everöd utanför Kristianstad. Pär Eriksson deltar i avdelningen hästplöjning och Dick Nilsson tävlar i SM i veterantraktorplöjning bogserad plog.