Äppel, päppel… Henriks bästa tips

Textstorlek:

Det är dags igen. Höstskörden står för dörren och äpplena ska skördas, tidigare än vanligt.
– Men man kan ta det lugnt, det går att vänta ett par veckor till, säger pomologen Henrik Elmberg. Till Sörmlandsbygden delar han med sig av sina bästa tips och recept.

Henrik Elmberg är en starkt profil i Sörmland. Tidigare var han kommun- och landtingspolitiker för Centerpartiet.

Nu jobbar han som mentor och är ordförande i överförmyndarnämnden. Men hans stora intresse är äpplen – och nu är det högsäsong.

Henrik själv kallar sig kanske inte pomolog men det är få som kan så mycket om äppelodling som han. Senast ledde han kurs i ympning.

Ett område där han har varit framgångsrik själv. På hans privata odling på fastigheten utanför Strängnäs, trängs äppelsorterna med varandra.

– Dessvärre fick vi häromnatten besök av vildsvinen, säger han, och ursäktar sig för att halva gräsmattan är uppbökad.

På trädgårdsbordet ligger prover på olika sorter. Mest lockande verkar ett mörkrött äpple, eller snarare bordeaux-färgat vara.

– Det här äpplet heter Rödluvan. Visst är det vackert, säger Henrik. Pröva!

Och han har rätt. Äpplet smakar ljuvligt, med sin mörkt röda färg och perfekt vita kött.

Sedan provar vi årets äppelkaka. Henrik har dragit ner på sockret och istället tillsatt cognac. Lika fantastiskt smakar det här.

– Kanske skulle man, om man tycker det är kul att experimentera i köket, tillsätta lite päroncognac. Jag tror att även det fungerar fint i kakan.

– I år har jag också gjort en glögg som helt är baserad på äpplen istället för rödvin. Familjen tycker den är fantastisk. Basen är alkoholfri och sedan kan man själv välja om den ska spetsas eller inte.

I år har Henrik Elmberg planterat flera nya äppelträd. Han tycker det är viktigt att hela tiden jobba på med återväxten.

Precis som han har jobbat som politiker.

– Jag känner att det är dags för oss som är lite äldre att dra oss tillbaka. Därför fungerar jag numera som mentor till några yngre entusiastiska politiker inom centern. Det är kul att se dem växa och ta över.

Precis som i hans egen trädgård, alltså.