Sprängmedelsamnesti för första gången

15 oktober startar amnesti för sprängmedel. Foto: TT
Textstorlek:

Om tre veckor kan den som har handgranater, sprängmedel och annat explosivt liggande hemma bli av med det utan att riskera straff.

Annons:

En amnesti för illegala explosiva varor genomförs för första gången, mellan den 15 oktober och den 11 januari.

Till skillnad från vapenamnestin – där illegala skjutvapen lämnas på polisstationen – kommer en polispatrull att åka ut för att kontrollera föremålen på plats. Vid behov larmas också Nationella bombskyddet.

Syftet är att minska mängden explosiva varor i samhället och att motverka att privatpersoner tar med sig misstänkt farliga föremål direkt till polisstationen, vilket leder till utrymning och avspärrningar.

– Vi måsta ta det säkra före det osäkra, även om folk tror att de föremål de har är ofarliga, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen, till SVT Nyheter Dalarna.

Med explosiva varor menar polisen exempelvis granater, sprängämnen, tändmedel, krut, fyrverkerier och bengaler.

Det har tidigare genomförts tre tidsbegränsade vapenamnestier i Sverige. Syftet med amnestierna har varit att minska antalet illegala vapen i samhället.

Vid de tidigare vapenamnestierna har det sammanlagt lämnats in tiotusentals illegala skjutvapen och över 60 ton ammunition.

Annons: