50 000 kronor för en landsbygdsidé

Vingåkers ryttarföreing är en av många som har hört av sig för att eventuellt delta i tävlingen om 50 000 kronor för en bra idé.
Textstorlek:

Har du, din arbetsplats eller din förening en bra idé som kan stärka landsbygden. I så fall är det dags att ta fram pennan och formulera den. 50 000 kronor kan bli belöningen.

I slutet av oktober kommer 24 delsegrare att få vara med om att presentera ett vinnande koncept, på Munktell Scince park i Eskilstuna. Sju segrare utses som då kommer att få 50 000 kronor var.

Det är Leader Sörmland som lockar med pengar för att få igång idéerna. Leader bjuder in föreningar och företag med idéer om hur man tillsammans kan utveckla framtidens landsbygd.

– Idéerna kan handla om att utveckla nya aktiviteter, produkter eller tjänster, det viktiga är att idéen gynnar lokalsamhället där företaget eller föreningen verkar, säger projektledaren Tommy Björkdal, i Vingåker.

Leader Sörmland omfattar inte de regionala kommunerna utan Nykvarn, Vingåker, Katineholm, Gnesta, Strängnäs, Eskilstuna, Flen och Kungsör ingår.

– Rent praktiskt går det till så att vi, i den första juryn, plockar ur tre förslag från varje kommun som sedan går vidare till en stor final, den 17 oktorber.

Och det är vid den här stora finalen som 24 förenings- eller företagsrepresentanter får göra varsin presentation på tre minuter á la Örnnästet.

För att ha chans att bli en av vinnarna ska idéen rymmas inom något Sörmland Leaders insatsområden som är; entreprenörskap, livskvalitet & livsstil, ungdomar eller besöksnäring/turism.

Idéerna ska också vara förankrade hos minst en annan aktör i den bygd som företaget eller föreningen verkar i. Nytänkande idéer som främjar social inkludering och jämställdhet premieras.

Och inte minst – att idéen främjar en långsiktig utveckling av landsbygden.

Under finalkvällen kommer deltagarna att diskutera, utveckla och finslipa idéen tillsammans med övriga deltagare för att därefter förbereda en presentation på tre minuter.

De idéer som inte går hela vägen erbjuds möjlighet till fortsatt coachning från Leaders personal.

– Men för de som vill vara med är det bråttom, idag den 27 september stänger vi förslagslådan, säger Tommy Björkdal.