VFP vill se bantad administration

Jonas Lindeberg tror att Vård för pengarna är på väg mot sin andra mandatperiod. Idag är de tredje största parti. Foto: Stina Brolin Bergman
Textstorlek:

–Jag tror vi kommer att vara med och styra efter valet.
Det säger Jonas Lindeberg i Vård för pengarna. Det nya parti som suttit i landstingsfullmäktige i Sörmland sedan förra valet.Mer fokus på vård och mindre administration är deras recept.

Långa vårdköer, överbeläggningar och bemanningsproblem bäddade för partiet Vård för pengarna som nu suttit sin första mandat­period i Sörmlands läns landsting. Antalet röster blev så många att de blev tredje största parti. Åtta mandat av fullmäktiges totalt 71.

– De hade inte en aning om hur det var på golvet, det var så vi kom in, säger Jonas Lindeberg, gruppledare i partiet och överläkare i internmedicin och neurolog.

– De som är med jobbar ju varje dag. De är inte heltidspolitiker och det är bra, fortsätter han.

Frågan är om partiet haft så mycket att säga till om?

– Nu måste de i alla fall lyssna på oss fast de inte vill låtsas om det.

Johan Lindeberg tycker de haft inflytande när det gäller det lagda sparbetinget på administrationen, som dock inte uppnåtts, och att man sagt sig vilja inrätta fler barnplatser i Nyköping bland annat.

Det unga partiet har också haft problem, för att inte säga stora problem. Anders Mansten som valdes in i fullmäktige för partiet uteslöts 2016 och sitter numer som politisk vilde.

– Vi visste att han var en turbulent figur men svårigheterna blev för stora. Anders körde sin egen linje och det gick inte, konstaterar Jonas Lindeberg.

Sörmlands läns landstings vårdproblem handlar enligt Lindeberg om att de inte får behålla personalen, vilket de delar med många andra landsting.

– Jättemisstaget man gjorde var att skära ner på antalet vårdplatser 2011, vi har haft den största vårdplatsbristen i Sverige. Det har lett till personalflykt.

Det gör, menar Lindeberg, att vården hamnar i en spiral som är svår att bryta.

Hur ska problemen lösas?

– Lösningen är att öka antalet specialistsjuksköterskor och ob-ersättningen för att få personalflykten att upphöra. Jag är rädd att om man fortsätter så här så tappar vi för mycket erfarenhet.

Att den här satsningen skulle innebära en ökad skattesats tror inte Vård för pengarna, som istället vill ta resurserna från en nedbantad central administration.