Unga och gamla köar för vaccin

Textstorlek:

Trots torr sommar och färre fästingar är intresset stort för vaccin mot TBE. Det märks när Fästing­bussen kommer till Ny­köping. Kön ringlar lång redan från start.Nästan lika många TBE-fall har också rapporterats i år som under TBE-täta 2017.

– Välkomna killar, ni kan fylla i blanketterna här, säger Carl Mogard en av två läkare som tillsammans med en sjuksköterska äker runt och vaccinerar mot TBE.

Han visar hur pappren ska fyllas i medan kön till kassan bygger på. Conny Karlsson som bor utanför Nyköping är en av dem.

– Jag bor här och har katt, det är orsaken till att jag vill vaccinera mig. Jag märker på katten att det inte är fördelaktigt väder för fästingar men man vill ju inte bli sjuk. Många har råkat ut för det här, berättar han.

– Ursäkta finns det något barnvaccin, undrar en ung kvinna med en en liten i barnstol på armen.

Det finns det, så hela familjen utom den minsta som inte fyllt ett år kan vaccinera sig.

Torkan till trots har nästan lika många TBE-fall rapporterats första halvåret i år som rekordåret 2017. 107 fall i år mot 109, enlig Folkhälsomyndigheten.

Om det beror på att värddjuren exempelvis gnagare eller rådjur, att smittspridande fästingar brett ut sig eller att människor rört sig mer i naturen är svårt att säga.

Att intresset ökar för vaccin beror, enligt företaget Vaccin Direkt, på att människor minns fjolårets fästingplåga.

TBE är ett virus som kan ge hjärnhinneinflammation. Viruset förekommer längs kustområdena i Stockholm och i Södermanland.

Västkusten är ett annat område där förekomsten är stor men fästingen sprider sig allt mer och har hittats så långt upp som längs Västerbottenskusten.

Den trivs där det är fuktigt och håller till i gräs och buskar. Sitter gärna i toppen på ett grässtrå för att komma åt människor eller djur som passerar.

Alla fästingar bär dock inte på sjukdomen och alla smittas inte heller. Men om man smittas kan man få huvudvärk och feber och vissa väldigt svåra symtom med hög feber och svårare huvudvärk och andra neurologiska symtom.

– Det är en hemsk sjukdom som det inte finns bot emot och människor tar gärna vaccinet så här för att det är lätttillgängligt, säger Carl Mogard.

Inne i bussen får Conny sätta sig ner för att få den lilla dosen. Vänster eller höger arm, han får välja.

– Det kan kännas som om man har fått träningsvärk efter sprutan, säger läkaren Kalle Bergman.