Torr sommar jobbig för älg

Textstorlek:

– Vi har hört från några älgskötselområden att älgarna är färre och mindre, men det är lokala iakttagelser, säger Björn Granquist på Jägareförbundet Sörmland.

Han säger att det finns en oro för och misstankar om att älgarna inte är på topp efter den här torra och heta sommaren.

Han är länsansvarig för eftersöksjägarna i Sörmland och säger att även rådjur och hjort har sett lite tunna ut.

–  Jag är inte riktigt hundra, men på några trafikdödade har jag sett revben och saknat fettlager.

För jägare väntar en höst och vinter som kommer att visa hur den torra sommaren påverkat de vilda djuren. På lördag startar pyrschjakten på dovhjort.

– I mitt jaktlag utanför Flen har vi sagt att vi ska höras av när någon skjuter en hjort för att se hur läget är.

Björn Granquist säger att det är möjligt att dovhjorten, som kommer från medelhavsområdet, klarar hettan och torkan bra. Men få vilda djur lever bra på torrt gräs en hel sommar.

Han är mer tveksam till hur rådjuren har klarat sommaren. De ställer höga krav på sin mat och vill ha energirik och lättsmält föda som örter och blad.

Men många misstänker att älgen nog är den som haft den värsta sommaren

– De har nog drabbats hårdare än andra viltdjur av den extrema sommarvärmen. När det var så torrt i markerna har älgarna svårt att hitta sin huvudsakliga föda, säger Björn Granquist.

Älgar är petiga med maten och enligt SLU mår de inte heller särskilt bra i alltför höga temperaturer utan blir stressade av värmen. Älgen är byggd för ett kyligt klimat.

– Det har ju kommit en del varningar om att det kan bli färre kalvar nästa år. Älgkorna kan ha tappat i vikt efter den här tuffa sommaren och det är inte säkert att alla går i brunst, säger Björn Granquist.

Det kan leda till återhållsamhet under jakten.

– Man vill inte skjuta för många då blir det ingen bra stam framöver, samtidigt som markägare och skogsägare vill att stammarna hålls efter.

– Man skulle vilja stödfodra dem hela vintern, men det finns det inte foder till, allt måste gå till tamdjuren, säger Björn Granquist.

I dag finns älg i hela Sverige förutom på Gotland.

Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå säger till TT att han tror älgarna flyttar norrut om de varma somrarna fortsätter.

– Älgen är byggd för ett kyligt klimat. Från studier i Nordamerika kan vi se att älgen blir stressad när det är för varmt, vilket med älgens tjocka päls betyder över 18 grader.

– På lång sikt kommer vi kanske inte att ha någon älg i södra delarna av Sverige.