Samarbete under svåra förhållanden

Textstorlek:

– Det var väldigt intressant och lärorikt, säger Patrik Kullman, chef för Sörmlandskustens Räddningstjänst.

Han har tillsammans med andra brandmän från Sörmlandskusten, Räddningstjänsten Eskilstuna och Västra Sörmlands Räddningstjänst deltagit i släckningsarbetet av de stora skogsbränderna i norr.

Nu har vattenbombning, markbekämpning, brandgator och en hjälpande hand från vädret gett resultat. Bränderna minskar i storlek och evakuerade ortsbor kan börja återvända.

Men MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap räknar med att släckningsarbetet kommer att hålla på i ett par veckor till.

Patrik Kullman arbetade med krisledningen i Färilla i Gävleborg under fem dagar förra veckan. Tillsammans med ledningsstaben planerade och koordinerade han insatser för 350 brandmän i fält plus flygplan och helikoptrar i luften.

– Det svåraste var resursbristen. Det fanns personal, men vi saknade slang och pumpar, säger han.

Samtidigt deltog brandmän från Polen, Frankrike, Portugal och Tyskland.

– De skötte sina områden. Fransmännen hade till och med egen sjukvårdspersonal och läkare med sig.

Han är imponerad av det frivilliga engagemanget och av samarbetet. Lantbrukare körde vatten i tankar och skogsarbetare hjälpte till i arbetet.

– Men också alla som såg till att det fanns en ren toalett att gå på, att det fanns mat, vatten, förnödenheter, drivmedel och transporter, säger Patrik Kullman.

Brandmannen Fredrik Twisselmann på Sörmlandskustens Räddningstjänst i Nyköping håller med.

– Det var otroligt att se alla jobba så hårt mot samma mål. Det är fantastiska människor som jobbar hårt för att allt ska fungera så bra som möjligt.

Han var i Ljusdal och deltog i själva släckningsarbetet. Det var backig och svår terräng. Det var oerhört hett och krävde mycket slangbyggande.

– Det var så stora områden som brann och det är extremt mycket skog. Det var första gången jag var på en så stor skogsbrand, säger Fredrik Twisselmann.

Han skulle inte tveka att åka dit igen. Intresset bland brandmännen är stort, många vill hjälpa till.

Extremväder med torka, värmebölja, storm och skyfall kommer att ställa stora krav på räddningstjänsten i framtiden. Patrik Kullman säger att det här kommer att bli vanligare scenarion och det gäller att kunna skala upp och skala ner organisationen.

– Vi kommer att gå stärkta ur det här. Vi har lärt oss mycket, säger han.