Mat till de som behöver

Ideella föreningen Matakuten öppnar i Mariakyrkan i Katrineholm på måndag. Margareta Hydén, Jessica Hydén och Anita Blidh vill ha hjälp med sponsorer till lokal och transporter. Foto: Stina Brolin Bergman
Textstorlek:

Nu är det Katrineholms tur att öppna Matakuten. Sedan snart två år finns organisationen som delar ut mat till behövande i Vingåker. – Butikerna vill och vi vet att behovet finns, säger Anita Blidh, volontär och initiativtagare till föreningen som nu även erbjuder hjälp i Katrineholm.

I januari i fjol körde föreningen Matakuten igång sin volontärverksamhet i Vingåker. En verksamhet som handlar om att förmedla mat som blivit över från livsmedelsbutikerna och inte går att sälja.

Den går till till de som har det svårt, pensionärer med låg pension, sjuka, nyanlända och människor som på annat sätt har svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste.

– Det handlar både om hållbarahet och att ge till dem som har det svårast, säger Anita Blidh.

I Vingåker har Matakuten haft öppet två dagar i veckan hela sommaren och människor har kommit. Den här dagen har 92 påsar med frukt, bröd och lite mejerivaror delats ut.

Nu startar den idella föreningen, som har en förlaga i Gävle, en matakut i Katrineholm där man tillfälligt fått hysa in sig i Mariakyrkan.

Föreningen är beroende av ideella krafter. Några av dem som arbetar i Vingåker kommer att följa med till Katrineholm, med utdelning på måndagar och torsdagar för att inte kollidera med Vingåker.

– Men vi kommer inte att köra ut påsarna, som vi gjort här. Vi kör med våra egna bilar och betalar bensinen. Nu får de komma till kyrkan och hämta, säger Margareta Hydén.

Om föreningen får önska något så är det sponsorer, en lokal och en bil att hämta och köra ut varor med. Idag får de gåvor från privatpersoner, kommunen i form av julklapp och en liten frivillig summa på 20 kronor från de som blir medlemmar i föreningen.

Handlarna efterfrågar tjänsten och flera butiker har skrivit kontrakt med föreiningen precis som de gjort tidigare i Vingåker. Föreningen får kylvaror, ägg, mejerivaror, frukt och torra varor.

– Det kan handla om så mycket som 700 kilo per vecka och antalet som kommer har ökat. Så behoven ökar, förklarar Margareta.

Livsmedel där bästföredatum precis gått ut, frukten är stötskadad eller förpackningen trasig. Sådant som tidigare bara kastades bort.Mängden kan variera och ibland räcker inte matpåsarna till.

På måndag den 3 spetember startar utdelningen av matkassar.

– Vi har folk så vi kan starta men volontärer kan vi alltid behöva, säger Anita Blidh.