Målet är hundra simborgarmärken

Textstorlek:

– Bara för att man som barn, för 40, 50 eller 60 år sedan, lärde sig att simma kanske inte alls krafterna sitter kvar, säger Karin Norlén, på Ekebyviksbadet i Strängnäs kommun. Det är dags för årets märkestagning och nu ska barn, föräldrar, far- och morföräldrar hoppa i och simma för simborgarmärket. Fokus ligger i år på de vuxna, som kanske bara tror att de kan simma men tappat färdigheterna för länge sedan.

– Alla borde ta simborgarmärket och testa sina kunskaper en gång om året, precis som man besiktigar bilen, säger Karin Norlén. Tillsammans med Gillian L Lundin, som är ordförande i Ekebyvikskamraterna, har hon satt upp målet att etthundra personer att någon gång under ”simskoleveckorna” ta simborgarmärket.

– Det är också bra att visa barnen att även de vuxna kan simma ordentligt, och inte bara plaska runt.

– Förresten, hur har du det själv med simkunskaperna, när simmade du senast 200 meter? frågar hon.

– Äh, öh…. tja, det var ju ett tag sedan. Och så får även undertecknad lov att hopa i och pröva färdigheterna.

Ekebyviksbadet är ett litet familjärt bad i Strängnäs kommun som drivs av en kamratförening. Så har det varit i generationer.

Simläraren Andreas Westerlund lärde sig att simma här som sexåring. Nu är det han och systern Helene, som båda har tävlingssimmat som, sedan flera är tillbaks, jobbar här under två simskoleveckor och ser till att kunskaperna lärs ut. Att ta märken är en del av undervisningen som ökar motivationen.

Under vinterhalvåret jobbar det som simlärare i Strängnäs simhall.

– Men det här är mycket bättre. Mer realistiskt. Med vågor, kyla och värme, säger Andreas.

– Fast någon kyla har det då inte varit i år, replikerar Helene, och skrattar.

Just nu är det 26 grader i vattnet.

– Vi uppskattar verkligen den enorma insats som Andreas och Helene gör för barnen här. Ofta är många rädda för vattnet men jag upplever att de flesta lämnar simskolan glada och orädda. Det är härligt att se, säger Karin Norlén.

I dag har några av simskole­eleverna och några vuxna anmält sig för att ta märken. Astrid och Olle Westervall satsar på simborgarmärket.

Snabbt hoppar de i vattnet med ett plask. Samtidigt ligger två pappor utanför bryggorna och guppar runt med kläderna på. De ska ta magistermärket och just nu måste de flyta i åtta minuter med kläder. Det är inte helt enkelt.

Ingrid Björkman, som passerat 70, går värdigt ner för badstegen och lägger sig raklång för att avverka de åtta längderna som simborgarmärket kräver. Att Astrid och Olle är först upp ur vattnet förvånar kanske ingen. Som Nummer 94 och 95 kan de fästa, det för året regnbågsfärgade märket, på t-shirten.

Målet etthundra simborgarmärken nås under dagen och Gillian är nöjd. Själv har hon under de två simskoleveckorna avverkat totalt tio mil i vattnet. Men hon säger:

– Det viktigaste är inte att simma långt under en sommar. Det viktiga är att alla ett hundra som nu har simmat 200 meter kommer tillbaks nästa år, och nästa och nästa…